„Legszebb a sárga…

…Sok-sok levelet e tintával írnék egy kisleánynak, egy kisleánynak, akit szeretek. Krikszkrakszokat, japán betűket írnék s egy kacskaringós, kedves madarat.” - írja Kosztolányi Dezső, amikor színes tintákról álmodik. Ha felnézünk az égre, a napot sárgának látjuk, de a nap fényének színe alapvetően fehér, vagyis, mondjuk azt, hogy minden színt tartalmaz, az egész csak a hullámhosszoktól függ: 565 és 590 nanométer közötti hullámhosszú fényt érzékeljük sárgának.

Skoflek István diaképei - Kuny Domokos Múzeum, CC BY-NC-NDA sárga és a zöld kapcsolata alapvetően érdekes, mivel a kivonó színrendszer szerint a sárga egy alapszín, és a kékkel keverve kapunk csak zöldet, azonban az összeadó színrendszerben a zöld és a piros alapszínek keverékéből jöhet létre sárga, így a sárga kicsit kilóg a sorból, ha kizárólag az alapszínekről beszélünk.

Az olimpiai zászló öt karikája egy-egy kontinenst jelöl, a sárga például Ázsiát. Kínában a sárga sárkány jelezte az égtájak közepét, de a legszerencsésebb előjelek egyike is volt. A császárkorban meghatározó szín volt a sárga. Ilyen színű selyemre írták a császári rendeleteket és a császár ruhája is túlnyomó részt sárga színű volt, császári sárgát pedig rajta kívül senki más nem hordhatott. Ezt a szabályt törték meg a tibeti buddhista szerzetesek azzal, hogy az ő ruhájuk fő színe is a sárga lett.

Mindszenti templom freskó fotódokumentáció 22 - Takács István Kulturális Alapítvány, CC BY-NC-NDMég egy érdekesség, hogy az alvilágot Sárga-forrásnak nevezték, de lehet-e kapcsolat közte, és a bibliában megjelenő (sárga)kénköves pokol között? Mindenesetre a sárga szín sokszor felbukkan a bibliában és a keresztény ábrázolásokban. Hiszen a sárga szín szimbolizálja a fényt, a hatalmat, az istenek és emberek közötti közvetítést, a világos- és aranysárga a hitet, jóságot és intellektust, a narancssárga pedig az isteni szeretetet és bölcsességet. Azonban negatív „színben” is feltűnik a sárga: sötét-, zöldessárga színt az irigységgel, hitszegéssel, halállal azonosították. Az apokalipszis négy lovasa közül a halál egy sárga (vagyis fakó) lovon ül, de Jézus árulóját, Iskarióti Júdást is gyakran ábrázolták ilyen színekben freskókon, festményeken.

A kolerikus (extrovertált, lobbanékony, hirtelenharagú) embert is a sárga a színnel azonosították, a szó pedig a kole, vagyis epe, harag szóból származik - a középkorban az epét tartották a harag kiindulópontjának.

Sárga csillag - Holokauszt Emlékközpont, CC BY-NC-ND1941. augusztus 20-tól minden, a nürnbergi törvények szerint zsidó származású embernek sárga csillagot kellett viselnie. A Dávid-csillagra hasonlító csillagot mindenkinek hordania kellett, aki nem így tett, pénzbüntetésre, vagy súlyosabb esetben internálásra számíthatott. Sárga karszalagot hordtak a munkaszolgálatosok is, de azt lehet, hogy kevesebben tudják, hogy már a középkorban is a sárga színt használták a megkülönböztetésükre.

Bár a sárga egy alapvetően vidámságot, melegséget adó szín, azonban a vöröshöz hasonlóan használják táblákon figyelmeztetésre, veszélyre, legyen az nukleáris, vagy egészségkárosító hatású, és gyakran fertőző betegségeket, karantén alá helyezett területet is jelölnek vele, egyes betegségek nevében is megjelenik, de van, hogy a betegség miatt fizikailag a test, vagy bizonyos testrészek, szervek besárgulnak.

Budapest. Felszabadulás tér - Balatoni Múzeum, CC BY-NC-NDSárga bögre, görbe bögre – szól a nyelvtörő, Sárga villamos, négyes vagy hatos – énekelte Komár László. A sárga szín a legtöbb európai liberális párt arculatában megjelenik, és a végére egy jó tanács: sárga rózsával nem szerencsés megjelenni a randevún, az inkább a barátság és a plátói szerelem szimbóluma, legalábbis vannak néhányan akik ezt állítják.

 

KF

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink