MaNDADB Virtuális kiállítás ajánló Az email nem töltődik be megfelelően?
Megnyitás böngészőben

Virtuális kiállításaink

Augusztus

A digitalizált kulturális tartalmak keresése és böngészése mellett a MaNDA adatbázis tételeiből összeállított, hetente bővülő tematikus virtuális kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Célunk a kiállításokkal az, hogy az adatbázisba feltöltött kulturális tartalmakat olyan új kontextusba helyezve mutassuk be, ahogy azok térbeli, jogi vagy formai tulajdonságaik miatt sosem kerülnének egy kiállítótérbe. Rövid ajánlónkban az augusztusi bejegyzéseinket tekinthetik meg. Angol nyelvű kiállításainkat az alábbi linken érhetik el.

Kis debreceni tükör; A Gondy-Egey album

A magyar fotográfia napja alkalmából a XIX. század legendás debreceni fényképész párosának, Gondy Károlynak és Egey Istvánnak fényképeiből szemezgettünk. Az utánrendelő könyv közel 40 ezer képet őrzött meg, ezek közül majdnem 2 ezer adatbázisunkban is elérhető. Az album anyaga nemcsak társadalmi korrajz, hanem a XIX. századi Debrecen is megelevenedik, színésznők és nemesek portréi mellett az elmaradhatatlan családi fotók közül is válogattunk.

Indiana Jones a magyar ugaron

Kinek ne fordult volna meg a fejében gyerekként, hogy régész lesz? Netán sokat játszott kincskeresőset, vagy rajongott Indiana Jones-ért? A régészet magába foglalja a felfedezés izgalma mellett a múlt kutatása iránti olthatatlan emberi vágyat. Adatbázisunk számos régészeti tematikájú fotót tartalmaz a terepmunkától kezdve a tárgyfotókig. Ezekből állítottuk össze aktuális kiállításunkat. A régészeti leletekről készített 3D modellek pedig virtuálisan kézbe is vehetőek, forgathatóak.

Befőtt, lekvár, pálinka

A nyárhoz hozzátartoznak a zamatos gyümölcsök, de hogy télen se kelljen nosztalgiázva visszagondolni rájuk, érdemes tartósítanunk őket. A tartósítási eljárások közül a befőzés és a lekvárkészítés történetébe mélyedünk bele. Érdekesség, hogy a lekvárfőzés tudománya legalább olyan ősi, mint a sörfőzés. Receptekért sem kell messzire mennünk szakácskönyvet, pontosabban liktáriumos könyvet böngészhetünk gyűjteményünkben, és megtudhatjuk mire jó a szilke.

Az osztrák-magyar Riviéra

Napfény, áttetsző sós víz, festői sziklák, a part fölé magasodó hegyek. Mindezek alapfeltételei egy igazi tengerparti nyaralásnak – ezt már ükszüleink is tudták. Kiállításunkban megismerjük az Osztrák-Magyar Monarchia legfelkapottabb adriai üdülőhelyeit, az elbűvölő városkákat: Abbáziát, Lovrant vagy Cirkvenicát, és górcső alá vesszük, hogy képletesen szólva – hiszen ekkor még nem kandikálhatott ki a köldök – hol süttette a hasát a Monarchia krémje.
Facebook     Mandarchiv     Partnereink     Impresszum     Rólunk     Hogyan használd
2017 Forum Hungaricum Nonprofit Kft.
Észrevételeit az alábbi email címre küldheti:
helpdesk@forumhungaricum.hu