Daru

Grus grus

kép

A darualakúak (Gruiformes) rendjébe, azon belül a darufélék (Gruidae) családjába tartozik. Eurázsiában elterjedt, lápokban, nedves mocsaras réteken fészkel, de táplálékkereséskor a mezőkön és réteken is látható. Testének alapszíne palaszürke, jellegzetes a felnőtt egyedek feje tetején a piros színű korona. Nyaka hosszú, és nyújtott repülés közben. Növényeket, rovarokat, ritkábban halakat, kisebb emlősöket fogyaszt. Zavartalan nádasokban, mocsarakban költ, a kakas jellegzetes násztánca a dürgés. Mindkét szülő részt vesz az utódgondozásban, a fiókák fészekhagyók, de a szüleik még a vonulásig gondoskodnak róluk. Magyarországon rendszeresen átvonul, jellegzetes a Hortobágyon. Hazai költése időszakos, de az sem jelentős. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Cím(ek), nyelv
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy preparátum
tárgy madár
tárgy darualakúak
tárgy darufélék
Jellemzők
kép színe színes
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
forrás Természettudományi gyűjtemény