Játék bútor (karosszék)

Gyermekjáték: kék babaszoba 1937-ből

kép
minősített tartalom

Az 1937-ben készült kék babaszoba egyik eleme. Antal József ig. tanító készítette ajándékul menyasszonyának. Eredeti erdélyi bútorforma és minta szerint készült. A díszítőfestékben olvasható az elkészítés évszáma: 1937. Nem játéknak készült, mégis sok gyerek játszott vele. Soha nem kellett rajta semmit javítani.

A támla és az ülőlap is trapéz alakú. Karfával ellátott támlás szék. Becsapolt lábú (4 db). A háttámla tetején és közepén, a karfákon és a szék elején faragott mintát utánzó díszítmény. A háttámlán szív, lyuk és négy hosszúkás áttört minta. A szív két oldalán az évszám narancsszínnel 1937. A szék elején áttört lyuk minta. Az alapszíne kék. Piros, zöld, sárga, fekete és narancsszínű növényi és stilizált nap motívumokkal díszített. A háttámla és az ülőrész, valamint a karfák szintén csapokkal csatlakoznak egymáshoz.

An element of the blue baby-room suite of furniture created in 1937. Headmaster József Antal made it to his fiancee as a gift, according to an original Transylvanian furniture sample. It was not made to be a toy, but a lot of children played with it. Blue wooden armchair with back-rest and arm-rest decorated with plate-tracery and colorful leafy patterns.

Cím(ek), nyelv
része Kék babaszoba 2009.159.1, 204321
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy gyermekjáték
tárgy bútor
célközönség általános
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Antal József
Tér- és időbeli vonatkozás
térbeli vonatkozás Solymár
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Szentendre
időbeli vonatkozás 1937
Jellemzők
hordozó fa
hordozó egyéb digitális tárolóeszköz
méret M: 12, Sz: 8, H: 6.5
kép színe színes
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Szabadtéri Néprajzi Múzeum
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás Szabadtéri Néprajzi Múzeum Műtárgy Gyűjtemény
leltári szám/regisztrációs szám 2009.159.1.8.