• lead_orasmesterek

  Az idő urai

  Az idő viszonylagos fogalom. Néha ólomlábakon jár, néha szalad, egy dolog azonban biztos, hogy múlik. Az időmérésére már az ókorban pontos eszközeink voltak, hogy hogyan jutottunk el a napóráktól a kvarcórákig, az egy másik történet. Legfrissebb válogatásunk az időről és az időmérők felkent papjairól, az órásmesterekről szól.

 • [667350] lead_kotott

  Hogy ne fázzunk télen?

  Itt a hideg, a fogvacogtató. Ilyenkor választhatunk, hogy összebújunk szívünk választottjával, kis kedvencünkkel vagy felöltözünk jó melegen. Mondhatjuk, hogy elég hosszú volt az út, amíg az emberiség a leölt állatok prémjétől eljutott a műszőrméig, a kötött sapkától a gépi kötött svájcisapkáig. Aktuális válogatásunkban ehhez az úthoz kardigánok, bundák és muffok biztosítják a megfelelő hőérzetet.

 • lead_budapest150

  Budapest 150

  Minden évben ezen a napon ünnepeljük fővárosunk születésnapját, hiszen 1873. november 17-én egyesült Pest, Buda és Óbuda. Az ünnepeltről természetesen mi sem feledkeztünk meg, Budapesthez kapcsolódó korábbi virtuális kiállításainkat gyűjtöttük csokorba, így kívánunk nagyon boldog 150. születésnapot, Budapest!

 • lead_krudy

  Nyírségtől Óbudáig – Krúdy Gyulára emlékezünk

  „Aki igazán akarná megírni Krúdy Gyulát, annak a Krúdy Gyula tintájába kellene mártania tollát.” – ezzel a mondattal kezdte Schöpflin Aladár műkritikus az íróról való megemlékezését a Nyugat 1933 májusában megjelent számában. Krúdy tintája nekünk sincs birtokunkban, de idézetekkel gazdagított, képekkel illusztrált írással igyekszünk megemlékezni az idén 145 éve született és 90 éve elhunyt íróról, a modern magyar prózaírás kiváló mesteréről.

 • lead_bajusz

  Bajuszkultusz

  Bajusz alatt általában az ember, azon belül a férfi arcszőrzetének az orr és a száj között elhelyezkedő részét értjük. Másodlagos nemi jelleg, esztétikai funkcióval bír. Egyes társadalmi csoportokban identitásképző erő, illetve a történelem során változó divatjelenség, szimbólum. Az állatvilágban azonban más a szerepe: a tapintó-szaglószerv segíti az éjszakai életmódot folytató állatokat, főként a macskaféléket és más kisemlősöket. A halak (köztük a harcsák és a pontyok) esetében a bajuszszerű bőrfüggelékek is az érzékelést, tájékozódást szolgálják.

előző< következő>

További tematikus virtuális kiállításaink

Tematikus virtuális kiállításaink

vk_kv_8x5

A digitalizált kulturális tartalmak keresése és böngészése mellett a MaNDA adatbázis tételeiből összeállított, hetente bővülő tematikus virtuális kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Célunk a kiállításokkal az, hogy az adatbázisba feltöltött kulturális tartalmakat olyan új kontextusba helyezve mutassuk be, ahogy azok térbeli, jogi vagy formai tulajdonságaik miatt sosem kerülnének egy kiállítótérbe. A korábbi kiállításainkat e menüpont alatt tekinthetik meg, angol nyelvű verziójukat pedig itt érhetik el.

Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (2017–2025)

bullseye_8x5_m

A magyar kormány még 2015-ben döntött arról, hogy szükséges elkészíteni egy digitalizálási stratégiát, amely egy hosszútávú tervként átfogja az egész magyarországi közgyűjteményi intézményrendszert. A stratégia megalkotásában a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel, a piaci, a civil és a tudományos szféra szereplőinek bevonásával a Forum Hungaricum szakemberei is részt vettek. A stratégia a Digitális Nemzet Fejlesztési Program részeként készült el 2017-ben. A véglegesítést párbeszéd és társadalmi egyeztetési folyamat előzte meg.

Országos kulturális közfoglalkoztatás

OKK_felhő_8x5

Forum Hungaricum Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban Forum Hungaricum) országos közfoglalkoztatási programja a magyar kulturális örökség digitalizálására és feldolgozására irányul. A programban együttműködő önkormányzatokkal és kulturális intézményekkel közösen végzik az archiválási munkát, elősegítve az adott településeken élő munkavállalók foglalkoztatását, majd a munkaerőpiacon való sikeres elhelyezkedésüket.