Hétfői lapszemle 1913-ból

2020.12.07. 08:00

Mi minden volt hír sok-sok évtizeddel ezelőtt? Vajon változott-e ez idő alatt, hogy mit tekintenek a szerkesztők, valamint az olvasók hírértékűnek? Ezen a hétfőn is elmerülünk a Keszthelyi Hírlap híreiben.

A jótékony bazár bevétele. A keszthelyi irgalmas nővérek zárdájában a szegény gyerekek felruházására rendezett jótékony bazár szép anyagi sikerrel végződött, amiért teljes elismerés illeti elsősorban a főnöknőt és a kedves nővéreket, másodsorban a közreműködő hölgyeket és harmadsorban a jótékony adakozókat. – Belépődíjakból befolyt 152 K 60 fillér. Tombolából 207 K 40 fillér. Dísztárgyak, kézimunka és cukrászda után 373 K 35 fillér. Adakozás útján 127 korona. Felülfizetésképpen 7 K 90 fillér. Összesen 868 korona 25 fillér.

7 K 80 fillér a 48-as honvédeknek. Egy jólelkű emberbaráttól dr. Csák Árpád 7 korona 80 fillért kapott az elmúlt hét folyamán, a 48-as honvédek részére. Lapunk felelős szerkesztője az összeget Szekeres Ödön városi jegyzőnek adta át, aki azt a 48-as honvédek között ki is osztotta. A jó szívérről általánosan ismeretes Úr ez úton is fogadja a szegény öreg honvédek hálás köszönetét.

Adakozás. A keszthelyi kórházi betegek karácsonyfájára eddig szívesek voltak ajándékozni Németh Béláné, Gregoricsné, Iwsits Gyula 1-1 koronát.

kh_131207_adHungária mozi. Ma és holnap a Hungária-mozgószínházban rendkívüli érdekes műsor kerül bemutatásra. A műsor schlagerje a „Vörös csók”, dráma a balkáni háborúból. Ugyancsak a Hungária moziban folyó hó 20-án és 21-én bemutatják Sienkevicz világhírű regényének Quo-vadisnak jeles jeleneteit. Ezen előadásra jegyek már a mai naptól kezdve előjegyezhetők a Hungária-kávéházban.

Kettős szerelmi dráma. A tegnapi napilapok szenzációs szerelmi drámáról adtak hírt, mely szerint Pfeiffel Lipót báró, többszörös milliomos, aki a múlt évben több hónapig városunknak is lakója volt, Gráczban, Bozzay Ilona nevű barátnőjével együtt öngyilkos lett. A pár ópiumot és morfiumot vett be, melytől a báró néhány perc múlva meghalt, míg barátnője, Bozzay Ilona, akit a kórházba szállítottak, a halálla vívódik. Pfeiffer báró 52 éves, nős ember volt, és nejétől elválva élt. Szerémségben kiterjedt birtokai voltak, de két felnőtt fia gondnokság alá helyeztette. Az életunt pár semmiféle levelet sem hagyott hátra.

 kh_131207

Keszthelyi Hírlap - Harminchatodik évfolyam, 49. szám – 1913. december 7.

Fejér György Városi Könyvtár PDM