Hétfői lapszemle 1914-ből – Keszthelyi Hírlap 1914. április 12.

2021.04.12. 08:00

Mi minden volt hír sok-sok évtizeddel ezelőtt? Vajon változott-e ez idő alatt, hogy mit tekintenek a szerkesztők, valamint az olvasók hírértékűnek? Ezen a hétfőn is elmerülünk a Keszthelyi Hírlap híreiben.

Jön a megye államosítása. Úgy látszik, nem csak a parlamentben, hanem már országszerte megkezdődött a vármegyék államosítását előkészítő nagy munka. A minap ugyanis a belügyminiszter leiratot intézett Árvay Lajos alispánhoz aziránt, hogy közöljön részletes tudósítást a vármegye tulajdonában, vagy kezelésében lévő ingatlan vagyonokról, melyek természetesen szintén állami tulajdonokká lesznek. Tudomásunk szerint Zalamegyének a törvényhatósági utakon kívül más jelentékeny ingatlanai nincsenek, s így nálunk csak ezek átadásáról lehet szó.

Belgák és a Balaton. A Balatoni Szövetség három nagy belga intézménnyel lépett csereviszonyba. Ezen az úton a belgák is hírt vesznek majd a Balaton szép vidékéről. Az utóbbi időben a külföld erősen érdeklődik a Balaton iránt, így többek közt Szentpétervárról többen kértek felvilágosítást a Balaton gyógyító fürdői iránt.

kh_140412_ad

A badacsonyi Kisfaludy-múzeum. Egyik budapesti napilap nagykanizsai tudósítója révén azt jelentette, hogy Esterházy Miklós herceg a badacsonyi Kisfaludy-házat a Balatoni szövetségnek ajándékozta múzeumi célokra. A tényállás az, hogy a herceg a Kisfaludy-ház Balatonra néző szobáját engedte át korlátlan használatra, melyet a Szövetség múzeumnak rendeztet be.

A világ leggazdagabb országai. A legújabb statisztikai adatok szerint a világ legnagyobb országai a birtokukban levő nemzeti vagyon nagysága arányában a következő sorrendben jönnek egymás után: Amerika Egyesült-Államok 500 milliárd márka (1 márka 1 K 20 f), Németország 300 milliárd márka, Anglia 260, Franciaország 232, Oroszország 175, Osztrák-Magyar birodalom 115, Olaszország 85 milliárd márka nemzeti vagyonnal.

Új vonatok Balatonszentgyörgy és Szob között. Május 1-től kezdve Balatonszentgyörgy-Somogyszob között az eddigi vonatnemek meghagyása mellett, két új személyvonat fog közlekedni, és pedig Somogyszobról indul az egyik reggel 5ó. 30 perckor, és érkezik Balatonszentgyörgyre 7 ó. 11 perckor, a másik Somogyszobról indul délután 4 ó. 55 perckor és Balatonszentgyörgyre érkezik 6 óra 36 perckor. Ezeknek ellenvonatai a következők: az első Balatonszentgyörgyről indul délelőtt 9 óra 34 perckor és érkezik Somogyszobra délelőtt 11 óra 27 perckor: - a második Balatonszentgyörgyről indul délután 5 órakor és Somogyszobra érkezik este 7 óra 57 perckor. E vonatok kizárólag csak személyforgalom számára közlekednek, és termes kocsikból lesznek összeállítva; az eddigi 3 órai utat 1 és háromnegyed óra alatt teszik meg.

kh_140412_footer

Keszthelyi Hírlap - Harminchetedik évfolyam, 15. szám – 1914. április 12.

Fejér György Városi Könyvtár PDM