Egykori kereskedelmi kiállítás MKVM Békéscsaba 2012

békéscsabai "Hangya" boltmúzeum

kép
minősített tartalom

A képen a Boltmúzeum egyik részlete látható. A Boltmúzeum története akkor kezdődött, amikor a Békéscsaba és Vidéke ÁFÉSZ Megyei Szövetsége 1987-ben gyűjtőmunkát indított szaktörténeti emlék megmentésére. A szakgyűjtemény anyagát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is kiegészítette, így nyílt lehetőség arra, hogy 1989. június 6-án a Múzeum megnyílt a nagyközönség előtt, az ÁFÉSZ-ek Szövetsége békéscsabai székházában (MESZÖV Tanácsköztársaság u.). Az évek során különböző külső hatások nehezítették a Múzeum fenntartását ezért került sor arra, hogy a békéscsabai Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolába került át a szakgyűjtemény, hiszen a Múzeum sehol nincs olyan jó és megfelelő helyen, mint egy kereskedelmi iskolában, ahol a szakoktatási ismereteket teszi kézzelfoghatóvá. 1996. február 29-én ünnepélyes keretek között a békéscsabai Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában megnyílt a Boltmúzeum. A kép bal odalán fedő tartó állvány, fölötte reklámcélokat is szolgáló falióra a Braun cégtől (Salvator gyomorkeserű likőr). A Boltmúzeum hűen tükrözi az 1920-as és 1930-as évek kereskedelmi egységét. Megtalálható itt eredeti bolti berendezés, reklámtáblákkal, 1900-as évek National pénztárgépe, mintakönyvek, eredeti árunyilvántartó, megrendelő, hitelkönyv a vásárlóknak, sonkaszeletelő, sütőpor tartó, kávéadagoló, cukortartó, ecetes hordó, petróleum adagoló, kézi mákőrlő, fűszeres és édességes dobozok, boros üvegek 1930-as címkékkel, Hangya termékek és még nagyon sok áru ami a kor jellegzetes terméke volt. Tulajdonképpen készruhán és cipőn kívül minden kapható volt. A Hangya termékek jelenléte nem véletlen, mert a berendezése egy egykori Hangya szövetkezeti boltból származik. Jelenleg (2014) újrarendezve a Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagiskolában látható. Az ódanemillő tárgyak, eszközök látványa nem hanyagság vagy szakmai hozzáértés hiányának következménye, a kép a nyitás előtti szemlén készültek.

Part of the shop museum in Békéscsaba in May 1992 with the collected objects as professional historical memories based upon the materials of ÁFÉSZ and the Hungarian Museum of Trade and Tourism, 1989. The furnishing is from a former Ant cooperative shop, currently (2014) rearranged at the Zwack József School of Commerce and Catering.

The “Ant” National Consumption and Sales Cooperative was a cooperative network in Hungary in the first half of the 20th century.

"ÁFÉSZ" is the unified name of the cooperatives operating in Hungary before the change of regime, mainly operating rural shops, the abbreviation of the Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet (General Consumption and Sales Cooperative). Territorially and locally, there were several ÁFÉSZ, but hairdressers, confectioners, shoemakers, etc. were also grouped into cooperatives.

Cím(ek), nyelv
nyelv magyar
nyelv angol
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy időszaki kiállítás
tárgy múzeumtörténet
tárgy boltmúzeum
tárgy szakoktatás
tárgy üzletkép
tárgy üzletbelső
tárgy enteriőr
tárgy boltberendezés
tárgy BéKSZI
tárgy Hangya szövetkezet
tárgy kereskedelemtörténet
Tér- és időbeli vonatkozás
térbeli vonatkozás Békéscsaba
térbeli vonatkozás Gyulai út 32.
térbeli vonatkozás Békés megye
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Budapest
időbeli vonatkozás 2012. május 10.
Jellemzők
hordozó papír
méret 9 x 13 cm
kép színe színes
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos MKVM
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás MKVM
leltári szám/regisztrációs szám KF_LTSZN_14_76