Gy.I.K.

Ezen az oldalon a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és az azokra adott válaszokat gyűjtöttük össze. A portál gyakorlati használatához szükséges fontosabb információkat a lap alján található 'Hogyan használd' menüpontunkban, valamint a 'Kapcsolódó írások' között is megtalálja. 

 

 • Hogyan lehet megtekinteni a dokumentumokat?
  A feltöltött anyagok a 'Dokumentum' felirat alatt található ikonra kattintva nyithatók meg.
 
 • Mit tegyek, ha 'nincs jogosultságom a dokumentumhoz'?
  Amennyiben nincs jogosultsága megnyitni a dokumentumot, de mégis meg szeretné tekinteni, javasoljuk, hogy keresse fel a feltöltő intézményt. Amennyiben szükségét érzi, a partnerintézményi munkatársak közvetlen elérhetőségeiért forduljon Helpdesk munkatársainkhoz.
 
 • Hol található az eredeti tárgy/dokumentum és hogy férhetek hozzá?
  Az eredeti tárgy földrajzi helyére vonatkozó információkat 'Az eredeti tárgy földrajzi fekvése', 'Forrás' és az 'Intézmény' metaadatmezők tartalmaznak. A 'hozzáférési jogok' metaadatmező ad információt arról, hogy az eredeti dokumentum, tárgy milyen feltételekkel érhető el, ill. tekinthető meg az adatszolgáltató intézményben.
 
 • Mi a megosztás és/vagy a további felhasználás módja?
  Az Europeana Data Exchange Agreement, valamint ezzel összhangban a Forum Hungaricum által a vonatkozó felhasználási jogok jogosultjával kötött erre irányuló kifejezett megállapodás alapján a nézőképek és metaadatok nyilvánosan használhatók kulturális célokra. A partnerintézményeink által meghatározott, a feltöltött dokumentum (bináris) felhasználására vonatkozó jogokat pedig a 'Licenc' metaadatmező tartalmazza. Amennyiben nyomtatásban szeretne felhasználni egy adatbázistételt, kérjük, forduljon a forrásintézményhez.
 
 • Hol található a tétel 'ID'-ja?
  Minden adatbázisunkban található tétel azonosítóját az URL-ben találja.
  Pl.: https://mandadb.hu/tetel/585172 – ez esetben az ID: 585172
 
 • Kihez forduljak, ha további kérdésem van?
  Amennyiben további kérdése van, kérjük, forduljon a Digitálisarchívum-fejlesztési Osztály Helpdesk munkatársaihoz. A gyorsabb ügyintézés érdekében javasoljuk, hogy levelében jelölje meg a kérdéses tétel URL-ben található azonosítóját (tétel/ID). Felmerülő kérdéseit a helpdesk@forumhungaricum.hu címre várjuk.