Baranyai kultúrkincsek

A pécsi Csorba Győző Könyvtár 2016. januárjában csatlakozott ahhoz a nemzetközi digitalizálási programhoz, amelynek hazai együttműködő partnere a fővárosi székhelyű MAGYAR NEMZETI DIGITÁLIS ARCHÍVUM ÉS FILMINTÉZET  külföldön pedig végpontja az Európai Unió hivatalos digitális archívuma, a hágai székhelyű EURÓPAI DIGITÁLIS KÖNYVTÁR – más néven az EUROPEANA.

A hazai együttműködés alapja az Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Program. Ma már kilenc munkatárs foglalkozik a baranyai vonatkozású analóg fotók, hanganyagok és mozgóképek digitalizálásával, a MaNDA által biztosított informatikai eszközök segítségével.

A CSORBA GYŐZŐ KÖNYVTÁR HELYISMERETI GYŰJTEMÉNYÉNEK rekordjaiból 740 darabot exportált az Európai Unió elektronikus könyvtárába, az EUROPEANA-ba. A Könyvtár digitális dokumentumai közül 54 db audiovizuális dokumentum és 686 db fotó került a hágai tárhelyre. Baranya megyéből a Csorba Győző Könyvtár az ELSŐ intézmény, amelytől a MaNDA exportált helytörténeti témájú digitalizált tartalmat. Országos szinten pedig az első közgyűjtemény, melytől audiovizuális dokumentumot is elhelyezett az Európai Digitális Könyvtárban.


A baranyai archív fotók, képeslapok és televíziós műsorok immár elérhetőek Európa központi digitális tárhelyén.

A programsorozat következő részeként – a második negyedévtől – a Csorba Győző Könyvtár kétoldalú szerződések keretében a Baranya megyében működő városi televíziók szerzői jog hatálya alá nem tartozó korábbi adásainak közös földolgozását támogatja, az ottani könyvtárak bevonásával. Ezeknek a műsoroknak az ismert mennyisége mára már meghaladja a 25.000 órát.

A Gyűjtemény digitális fotótárában jelenleg 32025 darab dokumentum található. Az állomány 70%-a pécsi vonatkozású és túlnyomórészt képeslapokból áll. 2012-ben Kistelegdi István Ybl-díjas építész, a PTE - MIK professzora átadta a könyvtárnak a 7.000 felvételből álló fotóarchívumát. Ennek tartalma nagyjából lefedi Pécs és Baranya megye összes nagyobb állami építkezését a 70-es évektől a rendszerváltásig.

A programsorozat harmadik elemeként megkezdődött a baranyai elkötelezettségű, de országosan is elismert és több évtizede helytörténeti témákat rögzítő fotóművészek és filmkészítők közreműködésével az egyedi, személyes életmű gyűjtemények létrehozása.

A végső cél az, hogy a Csorba Győző Könyvtár valamennyi páratlan értékű dokumentumgyűjteménye felkerüljön Európa digitális kultúratérképére. Ezzel a hazai könyvtárak közül a pécsi az első, amelyik a magyar kulturális örökség részét képező, megyei helytörténeti témájú fotókon kívül, filmekhez és hangfelvételekhez - a megőrzésen túl - bárki számára internetes alapú hozzáférést is biztosít.

 

Csorba Győző Könyvtár
Helyismereti Osztály