Országos kulturális digitalizációs közfoglalkoztatási mintaprogram 2013-2014

A 2013. november 1. és 2014. április 30. között zajló országos digitális közfoglalkoztatási programot a MaNDA koordinálja

A MaNDA által koordinált, 2012-2013 folyamán megvalósult kisebb mintaprogramok után 2013. november 1-jén indult el a 2014. április 30-ig tartó Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Mintaprogram, amelynek során országosan közel 900 fő részvételével, 36 település 160 kulturális intézményében – az apró helyi, helytörténeti gyűjteményektől a legnagyobb közgyűjteményekig – folyik digitalizálás, kulturális adatfeldolgozás.

A program célja:

  • A közgyűjteményekben, illetve nyilvános muzeális vagy könyvtári-, levéltári- (alapítványi, egyházi) gyűjteményekben országszerte elérhető kulturális javak digitalizációjának elősegítése, a digitális tartalmak számának növelése, ezek egységes adatbázisba rendezése.
  • A magasabban képzett, diplomával rendelkező álláskeresők kulturális, digitalizációs területen történő foglalkoztatása, bekapcsolása a kulturális örökség feldolgozásába, archiválásába a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézettel határozott időre kötött közfoglalkoztatási szerződés keretében.
  • A program keretében létrejött digitális tartalmak és a hozzájuk kapcsolódó leíró adatok egy példányának (másolatának) a MaNDA internet-alapú adatbázisába való rendezése.


A MaNDA a közfoglalkoztatottak munkáltatójaként emberi és pénzügyi erőforrással, valamint technikai eszközök (számítógépek, szkennerek és adattárolók) biztosításával koordináló szerepet lát el, míg a szakmai felügyeletet a programban részt vevő partnerintézmények biztosítják. Ők határozzák meg azt is, hogy az intézményen belül mit digitalizálnak, a keletkezett digitális adatokhoz milyen hozzáférést engedélyeznek.

A MaNDA adatbázisa a közfoglalkoztatási programnak köszönhetően a tervek szerint napi 1000–1500 dokumentummal és 10–15 000 metaadattal gyarapodik.