Digitális élményközpont lesz a romos csarnokból

2014. december 10-én, szerdán ünnepélyes keretek között megkezdődött a Kulturális GPS – Nemzeti Kulturális Térinformációs Rendszer, Szolgáltató és Tanácsadó Multifunkcionális Módszertani Központ jövőbeni otthonaként szolgáló épület felújítása és átalakítása Ózdon.

Megkezdődött a MaNDA ózdi telephelyének kialakítása

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet által kezdeményezett projekt a Széchenyi 2020 program keretében, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) támogatásával valósul meg.Az 1,6 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként egy többfunkciós létesítmény jön létre, amely módszertani központként és kiállító-, illetve közösségi térként működik majd.

Az ünnepélyes nyitórendezvényt az ózdi OMI Városi Művelődési Központban tartották. Riz Gábor (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a projekt alkotói hisznek Ózd városában. A kilencvenes évek elején, a magyar állami nagyipar összeomlásakor nehéz helyzetbe került várost nagy hagyományokra visszatekintő, komoly kulturális élet jellemzi, és a magyar ipari kultúra számos érdekes emléke maradt fenn Ózdon. A MaNDA új intézménye és az annak közvetlen környezetében kialakítandó további kulturális élményhelyszínek izgalmas turisztikai célponttá teszik majd Ózd városát.

Ózdi erőmű

A teljes megújulásra váró épület az Ipari Park területén, a Törzsgyár dél-keleti részén található, ipari műemléki környezetben. A jelenleg rendkívül romos, évtizedek óta elhagyott állapotban lévő épületet és annak kezdődő rekonstrukciós munkálatait Csontos Györgyi építész, vezető tervező mutatta be.

Ózdi erőmű

A több, mint százéves, szecessziós ipari műemlék épület egykor erőműként funkcionált. A még fennmaradt, eredeti berendezési tárgyakat – például az úgynevezett „fakkos” transzformátorokat – atmoszférateremtő installációként megőrizve alakítják ki az új funkciójú tereket. Az épület kívül-belül megújul, amely jelenti egyrészt építészeti értékeinek rehabilitálását – és jelenti teljesen új technikák használatát is. A digitális „beltartalomról” hatalmas LED-fal árulkodik majd a homlokzaton.

Ózdi erőmű

Az épület várható üzemeltetéséről és energiahasználatáról Nyalka Antal szakmai vezető tartott előadást. A jelenleg teljesen lepusztult csarnok pinceszintje lényegében megközelíthetetlen a talajvíz miatt. A felújítás után épp ez a talajvíz járul majd hozzá az épület hűtéséhez és fűtéséhez, a megújuló energiahasznosítás részeként ezt használják majd a padló- és falfűtésekhez is. Az épület energiaigényét napelemek elhelyezésével is csillapítják.

Látványterv

A projektet Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója mutatta be. Elmondása szerint a létesítmény alagsorába belépve a látogató a Digitális Kárpát-medence elnevezésű kiállítással találkozik majd, amely a fényfestés technológiáját alkalmazva mutatja be hazánk történetét a honfoglalástól napjainkig. A MaNDA óriási filmes anyagára és digitális gyűjteményeire alapozott, interaktív tárlat a Kárpát-medence kultúrtörténetén, identitásformáló értékein kalauzol végig. E rendkívül sokszínű hagyomány elemeit teszi digitálisan hozzáférhetővé a MaNDA – a kiállítás erre is reflektál.

Látványterv

A kiállító- és közösségi terek mellett az emeleteken mintegy ötven fő foglalkoztatására alkalmas irodákat, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt oktatási stúdiókat, valamint konferenciatermet alakítanak ki. A helyiségekben a tervek szerint digitalizációs munka, és az ehhez szükséges oktatás zajlik majd. A MaNDA tudásbázisára alapozva a tagintézményi munkatársak, a TÁMOP program keretében létrehozott digitális adatbázisra építve egy olyan, a közoktatást szolgáló komplex rendszer folyamatos fejlesztésén dolgoznak majd, amely a legkorszerűbb pedagógiai módszertani lehetőségeket teremti meg a tanároknak és a diákoknak egyaránt.

Az Erőmű rekonstrukciós és átalakítási munkálatainak befejeztével egy olyan központ jön létre, amely a digitális kultúra otthonaként és közvetítőjeként funkcionál. A projekt várhatóan jövő ősszel zárul le és ötven közalkalmazotti állást teremt majd, jellemzően magasan kvalifikált diplomások számára.

Látványterv

Lovas Lajos elmondása szerint a projekt infrastruktúrája a közel 1.6 milliárd forintos európai uniós és háromszázmillió forint kormányzati támogatásból valósul meg, a tartalmi fejlesztésekre pedig további hatszázmillió forintot nyert az intézmény a TÁMOP pályázatán. A Központ környezetében Ózd városa kohászati szabadtéri múzeum kialakítását tervezi, a MaNDA pedig filmtörténeti élménypark kivitelezésére nyújtott be pályázatot. Ha ezek a tervek is megvalósulnak, egy új, nyereséges, sokszínű oktatási és kulturális negyed jöhet létre Ózdon.

Képes Gábor