Hanyas vagy? 8-bites?

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és Nagy Károly magángyűjtő új kiállítása Nekem 8 (bit) címmel szeptember 4-én nyitotta meg kapuit a számítástechnikatörténet szerelmesei előtt. A kiállítás egybevág a Társaság küldetésével: miközben megőrzi a múlt emlékeit, alkalmazkodik a jelenhez és a jövőt is befolyásolja, hiszen felkelti az érdeklődést az informatika és annak otthoni alkalmazásai iránt.

Jelen gyűjtemény a múlt értékeinek megőrzésére fókuszál, és azokra az emberekre, akik megalkották azokat. Megnyitó beszédében Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a múltat őrző anyagok gyűjtése olyannyira teljesül, hogy szinte a teljes magyar informatikatörténet egy egésszé áll össze a Társaság informatikatörténeti állandó kiállításán, amely a Nekem 8(bit) kiállítás következő helyszíne lesz az ősz folyamán.

nekem8

A megnyitón a tárlat társrendezői, Nagy Károly és Képes Gábor kisebb performanszot is előadtak, cikkünk címét tőlük kölcsönöztük: Hanyas vagy? 8bites? – írták át Szilágyi György híres művét.

A tárgyakra nem lehet panasz, hiszen több gyűjtőt is megmozgatott a készülő tárlat, így roppant sokszínű és izgalmas tárgycsoportokat láthatunk. A kiállított tárgyakban közös, nem meglepő módon, hogy mindegyik 8bites mikroprocesszor köré épült. Látható itt az idén 40 éves Commodore PET számítógép és az a cserélhető kártyás játékkonzol is, amely a legnagyobb kihívást jelentette a számítógépgyártóknak: a szintén idén 40 éves Atari VCS (2600). Nem maradhat ki a bemutatóból az idén 35 éves ZX Spectrum és kortársa, a Commodore-64 sem.

njszt_bike

Egy tárgyat azért mégis találtunk, amely nem 8bites, sőt! még csak nem is számítógép. Ez az A-bike nevű, összecsukható, mindössze 5.7 kg súlyú kerékpár, amelyet ugyanaz a Sir Clive Sinclair tervezett, aki a parányi ZX-számítógépeket is.
A megnyitó eseményen jelen volt a személyi számítógép magyarországi történetének kiemelkedő figurája, Lukács József, az Aircomp-16 számítógép tervezője is, akinek több „gyermeke” is helyet kapott a kiállításban: a legendásan ritka "fehér Aircomp" avagy "szappandoboz" és egy fekete Aircomp vitrinben áll, míg a szintén Lukács József és testvére, Lukács Endre által tervezett Homelab számítógépek különböző variánsai egy asztalnyi helyet megtöltenek.
A tárlat szeptember 5-től szeptember 22-ig látható az újpesti Ifjúsági Házban, majd az ősz folyamán Szegedre kerül, ahol az NJSZT világszínvonalú Informatika Történeti Kiállítása ad neki méltó helyet az év végéig.

Helyszín:

Újpesti Kulturális Központ Kft. - Ifjúsági Ház, 1042 Budapest István út 17-19.
A Nekem 8(bit) ingyenesen látogatható, hétköznapokon, 10 és 18 óra között. A tárlaton előre meghirdetett időpontokban a hazai játékfejlesztőkről szóló Vakondok IV. című film is megtekinthető lesz.