Civilek a könyvtárakért

2017. szeptember 22-én rendezték meg a Civilek a könyvtárért elnevezésű konferenciát, melynek apropója, hogy idén 10 éves a HINNLI, a "Hogy az idegennyelv ne legyen idegennyelv alapítvány". A rendezvényen az alapítványok története mellett jó példákkal és a forrásteremtés lehetőségeivel is megismerkedhetett a hallgatóság. Az előadók között volt többek között; Berecz Ágnes, dr. Kiszl Péter, Dr. Vraukóné Lukács Ilona és Mender Ibolya is.

Dr. Kiszl Péter előadásában, az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány mutatkozott be. A nagy múltú intézmény azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a könyvtár szellemiségét fejlessze és technikai színvonalát korszerűsítse. Ennek fényében külföldi jó példákat és szponzorálási programokat tanulmányoztak, amilyen például a British Library-é és a New York Public Library-é. A forrásteremtés kapcsán szóba került, hogy bár a társadalmi felelősségvállalás tekintetében már a könyvtáros hallgatók is bekapcsolódhatnak például az 1%-os alapítványi stand munkájába, valójában számottevő forrást nem innen szereznek, hanem pályázatokból. Ezenkívül említésre méltó népszerű támogatási projektjük a könyv-örökbefogadás is, amelyhez bárki csatlakozhat.
hinnli

Berecz Ágnes, a Ráday Könyvtárért Alapítvány kuratóriumi elnökeként arról beszélt, hogy miért is szunnyad jelenleg a társaság. Úgy fogalmazott a hét szűk esztendő után végre megfelelő anyagi forráshoz jutott a Református Egyház, és ilyen módon jelenleg nincs módjuk az alapítványi munkát fellendíteni, ugyanakkor nagyon hasonló tapasztalatokról számolt be a működésük kapcsán, mint az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány. Jelenleg igyekeznek minden eddig halasztott teendőt bepótolni  gondolván a jövőre. Összességben elmondható, hogy az alapítványok létrejöttének hátteréről, történetéről szinte valamennyi előadáson szó esett. A forrásteremtésről elsősorban az 1%-os gyűjtés és a pályázatok kapcsán hallhattunk, ezenkívül természetesen az adománygyűjtések sem maradhattak ki a felsorolásból, a klasszikus gyűjtés mellett különleges a KAMIKA, vagyis a Kárpátaljai Magyar iskolai Könyvtárakért Alapítvány. Amelynek esetében a könyvgyűjtésre koncentrálnak,  az alapítvány célja ugyanis, hogy a Kárpátalján működő, magyar nyelven, vagy magyar nyelven is oktató elemi és középiskolák könyvtárait támogassa könyvekkel és technikai eszközökkel. Szinte valamennyi felszólaló egyetértett abban, hogy önmagában az 1%-os felajánlásokból nem lehet fenntartani az alapítványok működését és a pályázatok sikeressége is nagy szórást mutat, ezért az önkéntesek munkája, mint támogatási forma jelentőségét valamennyi felszólaló hangsúlyozta. Külön öröm volt hallani, hogy az önkéntes segítők neveit többen is, a HINNLI és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány is feltünteti honlapján.

Reméljük, 10 év múlva még több jó példáról hallhatunk!