Izgalmas múzeumi fejlesztés

A rejtélyes Lavater koponya 3D- ben (is) az Emlékházban

2017 szeptemberében elnyert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston Program támogatásával partnerintézményünk, a Kisfaludy Sándor Emlékház elindította állandó kiállításainak fejlesztését. A pályázati támogatással, Tóth G. Péter kurátor szakmai együttműködésével, elkészült egy átfogó fejlesztési koncepció és egy kiállítási forgatókönyv, mely célja a Költő tárgyi és szellemi örökségének széles körű bemutatásához, állandó, interaktivitást is használó kiállító termek, kiállítások megtervezése volt. A támogatással sikerült két múzeumi eszközt is beszerezni, melyekkel megtették az első lépést egy modern, interaktív múzeummá alakulás felé.

Az időszaki kiállítóteremben a városi gyűjteményeket bemutató terminál fogadja a látogatókat. Jelenleg, ideiglenes helyén a Kisfaludy Emlékszobában található a 3D terminál. Az interaktív eszközön 3D-ben jelenik meg a Lavater-féle koponya sötét háttér előtt perspektivikus torzításban.

kisfaludyf1

A konzervált emberi koponyát egykor Kisfaludy Sándor hozta magával Sümegre Zürichből. A családi legenda szerint Lavater, a physiognomus tulajdona volt, melyet saját kezével rajzolt ki, jelölt meg rajta minden hajlam és érzék helyét. Az 1700-as évek végén nagy port kavart fel Európa szerte Lavater, a szerény zürichi plébános physiognómiai munkája. A 18. század egyik legérdekesebb elmélete volt ez, miszerint minden emberi szenvedély, hajlam- és tulajdonság feltűnően nyilvánul az emberi arcon. A különleges tárgy sok éven keresztül elválaszthatatlan része volt a költő dolgozószobájának, pontosabban gyönyörű lírával díszített intarziás íróasztalának. Szegedy Rózával töltött házassága ideje alatt rettenetesen vágyott utódra, fiú utódra. Egy történet szerint a költő „Napokat töltött orvosi könyvek tanulmányozásával: egy koponyán […] iparkodott megkeresni a termékenyítés centrumát és megállapítani, ő benne van e a hiba.”

kisfaludy_f2 
A sokat forgatott koponya, májustól a látogatók számára is elérhető virtuális módon, az érintőképernyőn körbe forgatható, minden irányból vizsgálható, nagyítható modell képében. A szaggatott vonallal jelzett területek sötét tónusú flekken megjelölhetőek, a szöveges tartalmak érintőgomb megérintésével behívhatóak. A 35 felületpont részletes leírása a Szokoly Viktor, Arcisme és phrenologia, minden rendű olvasó számára, 1864-ben kiadott könyvből beidézve olvasható.

kisfaludyf5

Az emlékház munkatársai szeretettel várják az érdeklődőket egy izgalmas utazásra a 1800-as évekbeli Phrenológia (Arcfelismerés) világába.

Oszkai Réka
Kisfaludy Sándor Emlékház
Kisfaludy Sándor tér 2., Sümeg, 8330