Bolgár tavaszünnep 2013.

kép

A martenica (bolgárul мартеница, többes száma мартеници martenici) egy fehér és vörös fonalakból készített díszítés, amit március 1-jétől nagyjából március végéig hordanak, (vagy addig, míg az illető meg nem lát egy gólyát, fecskét vagy egy rügyező fát. Az ünnepneve Baba Marta. "Baba" (баба) egy bolgár szó a "nagymamára", a Mart (март) pedig március hónap bolgár neve. Baba Marta a közelgő tavasz köszöntésére való ünnep. A bolgár folklór szerint a március kezdete jelzi a tavaszi idő beköszöntét. Így március első napját általában a tél elűzésével fűzik össze. Március 1-jén a románoknak is van hasonló, de nem ugyanilyen ünnepük, melyet ők "Mărţişornak" neveznek. Még mindig etnológusok vitáznak azon, hogy a két ünnep között van-e, és ha igen, akkor milyen kapcsolat.

The Martenica (Bulgarian мартеница, the plural of мартеници Martenica) was a white and red yarns decoration, which with effect from 1 March roughly wear by the end of March (or until the person you do not see a stork, swallow or budding tree. The holiday name Baba Marta. "baby" (баба) is a Bulgarian word for "grandmother" and Mart (март) the month of March the Bulgarian name. Baba Marta in the upcoming spring greet holiday. Bulgarian folklore according to the beginning of March marks the spring time of advent. so the first day of March is usually bound together to expel the winter. On March 1, the Romanians also are similar but not the same feast, which they call "Martisor". Still debating ethnologists, that is between the two holidays, and if so, what kind of relationship.

Cím(ek), nyelv
kapcsolat http://www.debrecenimuvkozpont.hu/?page=statikus&statikus_id=30
kapcsolat https://www.google.hu/search?q=Bolg%C3%A1r+tavasz%C3%BCnnep+2013&oq=Bolg%C3%A1r+tavasz%C3%BCnnep&aqs=chrome.0.69i59j69i57j69i61l2.11577j1j8&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=93&ie=UTF-8
kapcsolat http://nemzetisegek.hu/etnonet/kultura1.htm
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy Tavaszvárás
felhasználói címke hagyományőrzés, tavaszünnep, Újkerti Közösségi Ház, Debreceni Művelődési Ház,
célközönség általános
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Debreceni Művelődési Központ
közreműködő Újkerti Közösségi Ház
Tér- és időbeli vonatkozás
térbeli vonatkozás Kelet-Magyarország, Debrecen
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Debrecen
dátum 2013-03-01
hivatalos kibocsátás 2014-01-28
időbeli vonatkozás Napjaink
Jellemzők
hordozó papír
hordozó egyéb digitális tárolóeszköz
méret Minimum 67MB
kép színe színes
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Debreceni Művelődési Központ
hozzáférési jogok Ingyenes hozzáférés
Forrás, azonosítók
forrás Debreceni Művelődési Központ feltöltött állománya