50 dollár, Kelet-Karibi Központi Bank, Anguilla szigetének, Nagy-Britannia birtokának bankjegye

kép

A Kelet-Karibi Központi Bank ( Eastern Caribbean Central Bank ) 50 dolláros bankjegye 2003 -ból. Ez a jegybank hat, mára már független, egykori angol gyarmat és két brit külbirtok számára bocsájt ki papírpénzt. A valutaközösség tagjai: Antigua és Barbuda, Grenada, St. Kitts és Nevis, St. Lucia, St. Vincent, Dominika és a brit birtok Anguilla és Montserrat. Valamennyi címlet, így az 5, a 10, a 20, az 50 és a 100 dolláros előoldalán is II. Erzsébet királynő ún. "ezüstjubileumi", Peter Grugeon híres 1977-es fotója alapján készült portréja látható. Az uralkodót Dominika kivételével - ahol csak a Nemzetközösség fejeként tisztelik - ma is valamennyi sziget királynőjének ismeri el. A hátoldalakon az 5, a 10, a 20 és az 50 dolláros esetében két tájkép, vagy jelenet látható a valutaközösséget alkotó egy-egy szigetről. A 100 dolláros hátoldalán sir Arthur Lewis Nobel-díjas közgazdász portréja és a Kelet-Karibi Központi Bank székháza látható. 2008 -ig a bankókon jelölték, hogy mely sziget számára nyomtatták őket. Anguillát a sorozatszám "U" záróbetűje, és öt függőleges vonal ( IIIII ) azonosította az előoldalon a bal alsó sarokban. A hátoldalon balra a Brimstone Hill 1690 és 1853 között használt brit erődítményének citadellája látható St. Kitts szigetéről. 1973-ban Károly walesi herceg adta át a a nagyközönségnek a teljesen felújított erődöt. A vár ma a Brimstone Hill Fortress National Park része, melyet II. Erzsébet királynő 1985-ben nyitott meg. Középen a valutaközösséget alkotó szigetek térképe, jobbra pedig a Les Pitons vulkanikus eredetű hegység St. Luciáról, pontosabban annak két csúcsa, a 771 méter magas Gros Piton ( Nagy Piton ) és a 743 méteres Petit Piton ( Kis Piton ) látható. Mind a Brimstone Hill erődje, mind a Les Piton a világörökség részei ( UNESCO World Heritage Site ). Hitelesítő aláírás: K. Dwight Venner, a Kelet-Karibi Központi Bank kormányzója. A bankjegyet a Thomas de la Rue, London brit nyomdában tervezték és gyártották. 2003 és 2008 között bocsájtották ki.

Eastern Caribbean Central Bank 50 Dollars, printed between 2003 and 2008. Issued for the British overseas territory of Anguilla. Queen Elizabeth II. on front, Brimstone Hill Fortress and Les Pitons mountains on back.

Cím(ek), nyelv
nyelv angol
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy bankjegy, papírpénz, pénz
tárgy Vízjeles ( II. Erzsébet ), bújtatott és hagyományos fémszállal, és UV biztonsági elemekkel ellátott speciális bankjegypapír
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Eastern Caribbean Central Bank
kiadó Eastern Caribbean Central Bank
közreműködő Thomas de la Rue, London brit pénzjegynyomda, a bankjegy gyártója és tervezője.
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Basseterre, St. Kitts
térbeli vonatkozás Karibi térség
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Szendrő
időbeli vonatkozás 2003-2008
Jellemzők
hordozó papír
kép színe színes
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Magánszemély
hozzáférési jogok Ingyenes hozzáférés
Forrás, azonosítók
forrás Numizmataikai magángyűjtemény
leltári szám/regisztrációs szám A 494504 U ( A bankjegy sorozatszáma. )