Érzékszerveink és a technika (részlet)
Ember és világ
"A halak nagy részének alig van hallása, a föld alatt élő vakondok, az éjjel röpködő denevér szeme gyenge. A bálna szaglása tompa. A kutya gyöngébb szagot megérez, a ló halkabb neszt meghall, a sas messzebb fekvő tárgyat meglát, mint az ember. Az ember érzékszervei azonban a maguk egészében mégis tökéletesebbek, mert sokkal jobban tudják érzékelni a fény árnyalatait, a színek és a hangok tulajdonságai között lévő apró különbségeket. Érzékszerveink együttes működése tehát hasonlíthatatlanul finomabb és pontosabb képet szolgáltat a külvilágról, mint az állatok érzékszervei. Ebben azonban már nem érzékszerveink élettani felépítésének, hanem értelmi és gondolati tevékenységünknek van döntő szerepe." <br> A könyv célja, bemutatni hogyan tágította ki az ember a technika segítségével az érzékszervei határait.
Cím(ek), nyelv | |
---|---|
nyelv | magyar |
Tárgy, tartalom, célközönség | |
tárgy | papír alapú könyv |
célközönség | általános |
Személyek, testületek | |
létrehozó/szerző | Valkó Iván Péter |
kiadó | Művelt Nép Könyvkiadó |
közreműködő | Szalkay Ferenc |
Tér- és időbeli vonatkozás | |
kiadás/létrehozás helye | Budapest |
hivatalos kibocsátás | 1954-01-01 |
Jellemzők | |
hordozó | papír |
méret | 80 MB |
méret | 216 oldal |
formátum | |
Jogi információk | |
jogtulajdonos | Magánszemély |
hozzáférési jogok | Ingyenes hozzáférés |
Forrás, azonosítók | |
forrás | Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár |