Tutajjal a Csendes-óceánon

A Kon-Tiki expedíció

Világjáró

szöveg

Thor Heyerdahl norvég felfedező, archeológus 1914-ben született Larvikban, Norvégiában. Miközben a világ jelentős részét beutazta, feltűnt számára, hogy a Föld bizonyos, egymástól távol eső pontjain milyen feltűnően hasonló kultúrák virágoztak egy időben. Így például Egyiptomban, az Indus-völgyében, a sumerok egykori birodalmában, a Titicaca-tó környékén élő népeknél, vagy éppen a Húsvét-szigeteken. Azonos módszerrel építettek nádhajókat, épületeket, és feltűnően hasonló használati tárgyakat készítettek. Heyerdahl elméletét, miszerint e népeknek szoros kapcsolatban kellett állniuk egymással, s hogy e kultúrák netán valamilyen közös gyökérből eredtek, a világszerte híressé vált, nádhajókkal véghezvitt expedícióival igyekezett bebizonyítani. Történelmi tettet hajtott végre amikor 1947-ben Peruból a Csendes-óceánon át Polinéziába vitorlázott az ősi módszerek szerint épített háncshajóján. A kalandos utazó a második világháború után fedte fel elméletét az emberi letelepedések folyamatáról, és ezt bizonyítandó a gyakorlatba ültette azt. Meg volt győződve róla hogy Dél-Amerikába Polinéziából jöttek a bevándorlók, elvitorlázva keletről nyugatra, és nem fordítva, ahogy azt addig tartották. Balsafából ácsolt tutajukat Kon-Tikinek nevezték el, s a mintegy 8000 km-es utat 101 nap alatt tették meg.

Cím(ek), nyelv
része Bors-Honty művészeti könyvtár
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy Thor Heyerdahl
tárgy Tutajjal a Csendes-óceánon
tárgy A Kon-Tiki expedíció
tárgy Világjáró
tárgy könyv
tartalomjegyzék
1. MEGFOGAMZIK EGY GONDOLAT
Visszatekintés - Fatuhiva szigetének Öregembere. - Szél- és tengerjárás. - Ki volt Tiki? - Kik népesítették be Polinézia szigetvilágát? - A Déli-tenger rejtélye. - Tények és föltevések. - Kon-Tiki és a titokzatos "fehér emberek" mondája. - Közbeszól a háború.
2. AMÍG EGY EXPEDÍCIÓ MEGKEZDŐDHET
Szakemberek között. - A fő kifogás. - A Tengerész-otthonban. - Az utolsó lehetőség. - A Felfedezők Klubja. - Újfajta felszerelési tárgyak. - Társam akad. - Anyagi támogatóink. - Egy festő és két partizán. - Átmegyünk Washingtonba. - Megbeszélések a felszerelésről. - A mind nagyobb kívánságjegyzék. - Pénzügyi nehézségek. - Diplomaták közt az Egyesült Nemzetek székházában. - Repülőgépen Ecuadorba.
3. DÉL-AMERIKÁBAN
Át az Egyenlítőn. - Nehézségek a balsafa körül. - Repülőgépen Quitóba. - Fejvadászokról és erdei rablókról. - Gépkocsin az Andokon át. - Az őserdő mélyén. - A quevedói szép napok. - Balsafákat vágunk. - Úsztatás a Palenque folyón. - A szép hadikikötő! - A limai Tengerészeti Minisztériumban. - Kihallgatáson Peru elnökénél. - Megjelenik Danielsson. - Vissza Washingtonba. - Huszonhat fontnyi ügyirat. - Hermant baleset éri. - Épül a tutaj! - Intelmek. - Indulásra készen. - A Kon-Tiki keresztelője. - Búcsú Dél-Amerikától.
4. AZ ÓCEÁNON
Drámai indulás. - Kivontatják a tutajunkat a callaói öbölből. - Első küzdelmek a hullámokkal. - A Humboldt-ármlásban. - Beszélgetés egy repülőgéppel. - A balsafa szomjasabb mint kellene. - A rönkök és gúzsok párbaja. - Repülőhal az étlapon. - Egy szokatlan hálótárs. - A kígyóhal tévedése. - Szemek lesnek bennünket a vízről és a víz alól. - Vízi szörnyek. - Megbosszantjuk a föld legnagyobb halát. - Eredménytelen teknőcvadászat.
5. FÉLÚTON
Mindennapi munkánk és tapasztalataink. - Az ivóvíz kérdése. - Batáta és lopótök. - Rákok és kókuszdiók. - Jánosból háziállat lesz. - Halleves a tenger felszínén. - A plankton. - Ehető és világító állatok. - Táplálkozás a bálnákkal. - A potyautas hangyák és kacslábú rákok. - Kedvenc kísérőink. - A dorádók. - Cápafogás. - Hogy lesz a Kon-Tiki-ből tengeri szörny. - Pilótahalak és egyebek. - Repülő polipok. - Egy titokzatos látogató. - A búvárkosár. - Tonhalak és bonitók alulról nézve. - Keresünk egy vitás zátonyt. - A tutajozás titka. - Fél úton.
6. A CSENDES-ÓCEÁNON ÁT
Egy furcsa vízijármű. - Csónakkaland. - Akadálytalanul haladunk tovább. - Dzsungelkunyhó a hullámokon. - A Húsvét-sziget hosszúsági körén. - A Húsvét-sziget titka. - A kőóriások. - A vörös kőparókák. - A "hosszúfülűek" népe. - Tiki áthidalja a távolságot. - Elgondolkoztató helynevek. - Cápafogás kézzel. - A papagáj. - Itt az LI 2B. - Tutajozás a csillagos égbolt alatt. - Viharban. - Vérfürdő a tutajon és a tutaj mellett. - Életveszélyben. - Ismét viharban. - A Kon-Tiki lazul. - Polinézia első hírnökei.
7. A DÉLI-TENGER SZIGETEI FELÉ
Föld! Föld! - Puka-puka szigete a láthatáron. - Angatau szépsége. - A paradicsom küszöbén. - Az első bennszülöttek. - A Kon-Tiki vontatókötélen. - Knut veszedelmes partraszállása. - Hiábavaló fáradság. - Újra kinn a nyílt tengeren. - Veszedelmes tájak. - Takumétől Raroiáig. - Boszorkánykatlanban. - A hullámok játékává leszünk. - Hajótörés. - A koralltorlaszon. - Egy puszta szigeten.
8. BENNSZÜLÖTTEK KÖZÖTT
Robinsoni élet. - Nem kérünk segítséget. - Kínlódások a rádióval. - Egy hajóroncs. - Lakatlan szigeten. - Veszedelmes angolnák. - Nyugtalan bennszülöttek. - Kísérlet van a zátonyon? - A főnök üzenete. - Kon-Tiki! Kon-Tiki! - Dagályhullámok. - A tutaj biztonságba kerül. - Átköltözünk egy faluba. - Az ünnepélyes fogadtatás. - Hát mégis igaz az ősökről szóló hagyomány? - Hula-hula ünnep. - Gyógyítás rádió segítségével. - Hatan mint királyi fenségek. - Veszélyben egy hajó. - A Tamara megmenti a Maoaét. - Útban Tahiti szigetére. - Megható találkozás. - Időzés egy másik paradicsomban. - Hat hajótörött egy fedélzeten.
teljes tartalomjegyzék
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Thor Heyerdahl
kiadó Gondolat
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Budapest
térbeli vonatkozás Budapest
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Kaposvár
dátum 1962-01-01
időbeli vonatkozás 1962
Jellemzők
hordozó papír
méret 234 p
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Együd Árpád Kulturális Központ
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás http://egyud.kaposvar.hu/
leltári szám/regisztrációs szám BHMK.0209