Csinszka és a templomok

Kiállításhoz kapcsolódó filmek a ledfalon

szöveg

2010. május 21-22. Deák Krisztina Csinszka című televíziós filmjét és A mindenség modellje című kiállításhoz kapcsolódó, izgalmas interjúkat felsorakoztató alkotást vetíti a Modem a ledfalon pünkösd előtt.

Tragédiákkal terhes, vérrokon házasságból született 1894-ben Csucsán Boncza Berta, azaz Csinszka, akinek életét a 95 perces filmdráma bemutatja. A Baltazár téren május 21-én 16 órától látható a Csinszka című film. A főszereplő tizenhat évesen egy svájci leányinternátusban Törzs Jenőért és Ady Endréért rajong egyforma hévvel: verseket ír és rajzol, tehetségét és magát az örökkévalóságnak szánva. Csinszka realitásokkal nem számoló és számolni nem is akaró egyéniségéből természetszerűen következnek az Adyval kötött házasság keserű megpróbáltatásai. Ady halála után rövid ideig Babits Mihállyal volt viszonya, majd nem sokkal a szakítás után hozzáment Márffy Ödönhöz, akivel 14 éven át, haláláig együtt élt. A főszereplő Nagy-Kálózy Eszter, Ady Endrét Jordán Tamás, a nagymamát Törőcsik Mari játssza. Deák Krisztina – aki 1953-ban született Budapesten – a Csinszkával 1987-ben elnyerte a veszprémi Magyar Televíziós Fesztivál fődíját, Nagy-Kálózy Eszter pedig a legjobb női alakítás díját.

Pünkösd alkalmából május 22-én 16 órától A mindenség modellje címmel látható egy hosszabb, érdekes riportokból és beszélgetésekből álló alkotás a ledfalon. A MODEM-ben tavaly megrendezett, azonos című kiállítása a kortárs templomépítészet legjelesebb munkáit mutatta be. A filmben az építészek, tervezők szólalnak meg, többek között olyan neves alkotók, mint Csete György, Makovecz Imre, Lengyel István, Kapitány András vagy a kiállítás kurátora, Wesselényi-Garay Andor.

Cím(ek), nyelv
kapcsolat A másik Csinszka, 2010
kapcsolat A másik Csinszka katalógus
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy kísérőprogram / filmvetítés
Tér- és időbeli vonatkozás
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Debrecen
dátum 2010-05-21
Jogi információk
jogtulajdonos MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
Forrás, azonosítók
forrás MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ