Képeslap, Pápa, Ferences templom

kép
minősített tartalom

4 db mozaikkép - A ferencesek pápai temploma /Kórusrész (Závory-tervezés), Kegyúri oratórium, Szenteltvíztartó (Závory-tervezés), Szentélyajtó (Závory-tervezés)/.

Templombelső: Egyhajós, orgonakarzattal, nyújtott, poligonális záródású szentéllyel alakított belső tere a szentélyben boltozott, a hajóban fiókos dongaboltozattal fedett. Kifestése modern. Főoltára oszlopos-párkányos kialakítású, angyalszobrokkal, sugárkoszorúval koronázza a Máriacelli Madonna faszobrát. A szentély déli falán az oratórium faragott erkélye, 1732-ből. Az oratórium fiókos dongaboltozatos, historizáló oltárral, modern freskókkal, s egy cserépkályhával. A hajó négy oltára hasonló, oszlopos-párkányos keretezésű oltárkép, s az oromzaton másik, kisebb oltárkép vagy szobor, mindkettő szentek szobraival, s puttókkal körülvéve. A déli falon Szt. Ferenc- és Jézus szíve-oltár fogja közre a szószéket, az északi falon Szt. Antal- és Szt. József-oltár látható. Az orgonakarzat középen előredomborodó mellvédjén finom rácsozat, puttószobrokkal. Délnyugati kolostorépület: A dongaboltozattal fedett udvari folyosóról nyílnak a fiókos dongaboltozatos cellák, három oldalon, mindkét szinten. A templom felőli oldalon csupán folyosó van, mely a földszinten a gyóntatófolyosó, az emeleten pedig az oratóriumot az orgonakarzattal. Északnyugati kolostorépület: A Kígyó utca felőli oldalon mindkét szinten dongaboltozatos folyosó, ebből nyílnak a fiókos dongaboltozatos cellák.

Vétel, átadó: Bakos László.

Megszerzés ideje: 2015. február.

Postcard with 4 small photos of the Franciscan Church of Pápa in the 1930-40s, bought from Mr. László Bakos in February 2015.

Cím(ek), nyelv
nyelv magyar
nyelv angol
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy eredeti képeslap
tárgy helytörténet
tárgy templombelső
tárgy egyházi épület
Személyek, testületek
kiadó Monostory utóda Kalántay
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Budapest
térbeli vonatkozás Pápa
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Pápa
időbeli vonatkozás 1930-40-es évek
Jellemzők
hordozó karton
méret 14x9 cm
kép színe fekete-fehér
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Gróf Esterházy Károly Múzeum, Pápa
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás Gróf Esterházy Károly Múzeum, képeslaptár
leltári szám/regisztrációs szám 11637.