A katholikus restauráció Nyugat-Magyarországon

Sopron megye katholikus egyházi és tanügyi viszonyai a XVII. század második felében

szöveg

A XVII. század második felének katolikus egyházi összeírásaiból (visitatio canonica) a szerző adatokban bővelkedő, a korabeli, egyházi állapotokat bemutató művet írt. Pontos képet kapunk a korabeli történelmi-társadalmi helyzetről, a templomok statikai állapotáról, felszereléséről és a papok életéről, tanultsági fokáról.

The author wrote a complex work abundant in data on the catholic church drafts (visitatio canonica) of the second half of the 17th century describing the ecclesiastic conditions of the time. He also gives a precise image about the historical-social state of the period, the static conditions and equipment of churches and about the lives and education levels of clergymen.

Cím(ek), nyelv
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy Sopron megye katolikus egyházi viszonyai
tartalomjegyzék
1. Források 2. Bevezetés 3. Néhány szó a canonica visitatioról 4. A. templomok és felszerelésük 5. Liturgikus edények, ruhák és egyéb felszerelés 6. Milyen károkat okoztak a felkelők és törökök a templomoknak és felszerelésüknek 1683-ban 7. Templomok javai 8. Templomok könyvei 9. A papok tanulási helye, műveltsége, nemzetisége és életkora 10. Szerzetesek a plébániákon 11. A papság erkölcsi állapota 12. Plébánosok jövedelme 13. Parókiák és birtokaik 14. Kegyurak és gondnokok 13. Katholikus népoktatás elterjedettsége és művelődési képe 14. Az iskolák tanítók vallása, műveltsége, nemzetisége, kora és munkaköre 15. Tanítók lakása és jövedelme 16. Katholikus élet általános képe 17. Térítések
teljes tartalomjegyzék
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Vanyó Aladár Tihamér
kiadó Haladás nyomdarészvénytársaság
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Pannonhalma
térbeli vonatkozás Sopron megye
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Pannonhalma
dátum 1928-01-01
időbeli vonatkozás XVII. század második fele
Jellemzők
hordozó papír
méret 120 × 198 mm / 109 oldal
formátum pdf
Jogi információk
jogtulajdonos Pannonhalmi Főapátság
Forrás, azonosítók
forrás Pannonhalmi Főapátság
leltári szám/regisztrációs szám 982