Magyar politika

szöveg
minősített tartalom

A digitalizált mű a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban Ballagi-gyűjteményként számon tartott állományába tartozik. Az eredeti kiadványok az intézmény központi könyvtárában, a Budapest Gyűjtemény olvasótermében olvashatók.

Ballagi Géza (1851–1907) a jog- és államtudományok tudora, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, történész, egy cikluson át országgyűlési képviselő volt. Történeti, egyházpolitikai és tanügyi cikkeket publikált. Ballagi Géza páratlan magángyűjteményt hozott létre magyar vonatkozású politikai röpiratokból és képviselőválasztási nyomtatványokból. Hagyatékát a Fővárosi Könyvtár 1911-ben vásárolta meg. Az ebből kialakított különgyűjtemény főként a 18. század közepétől a 19. század végéig megjelent, Magyarországgal, illetve az Osztrák-Magyar Monarchiával kapcsolatos politikai vitairatokat tartalmaz. Különösen gazdag a pártküzdelmek, a közjogi és a közgazdasági kérdések irodalma. A művek magyar, német, francia és latin nyelvűek.

Az összesen 4834 hosszabb-rövidebb nyomtatvány 441 kolligátumban, vagyis a különböző tárgyú, más-más szerző tollából megjelent műveket egybekötve tartalmazó kötetekben maradt ránk. A kiadványok jelzetének első tagja a kötetszámot, a második a mű köteten belüli helyét mutatja.

Cím(ek), nyelv
része BALL 5
része Ballagi-gyűjtemény
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy államjog
tárgy centralizáció
tárgy decentralizáció
tárgy önkormányzat
célközönség általános
Személyek, testületek
kiadó Heckenast
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Pest
térbeli vonatkozás Magyarország
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Budapest
hivatalos kibocsátás 1866-01-01
időbeli vonatkozás 1860-as évek
Jellemzők
hordozó papír
méret 37 p. ; 23 cm
formátum pdf
Jogi információk
jogtulajdonos Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
hozzáférési jogok Ingyenes hozzáférés
Forrás, azonosítók
forrás Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest Gyűjtemény; Ballagi-gyűjtemény
leltári szám/regisztrációs szám BALL 5/12