Doboz

kép
minősített tartalom

Puhafából fűrészelt, gyalult, a doboz oldal és fenéklapjai apró szegekkel egymáshoz erősítettek. A fenéklap pár milliméterrel túlnyúlik az oldallapok által határolt téglalap formájú testen. Felnyitható tetővel ellátott. A doboz oldal és tetőlapja faragott. Az oldallapok két-két kazettaszerűen kiképzett felület részbe, egy tőből kiindulva, két irányba elágazó virág és levél motívumok domború faragással. A kazettaszerű négyszögek sarkaiban a levélmotívumok kissé megnyúlva töltik ki teret. A dobozban látható kompozíciók nem ismétlődnek, a kazetták (8 db) mindegyikében eltérőek láthatók. A hosszanti oldallap (hátsó) egyikén a két kazettában a stilizált korsóból szétterülő virág és levél kompozíciók láthatók. A doboz tetején figyelő, pihenő állásban elhelyezett vadászkutya, ez a forma a nyitást is szolgálja. A fogantyú elcsúsztatásával nyitható fel a doboz teteje. A doboz tető lapja szarvast üldöző vadászt és kutyáját ábrázolja, tölgy faleveles és makkos környezetben. A doboz tetőlapjának pereme halszálkásan rovátkált.

Id. Kapoli Antal faragása, Dobrovszky Károlynak (1900-1981) készítette ajándék, aki mint kézműves id. Kapoli Antalnak készítette a faragókéseket.

Vétel Dobrovszki Ilonától, Kaposvár Kálvária u. 20.

Leltározta: Kapitány Orsolya, 2003. március.

Carved box made of softwood, with flowery and leafy motifs in relief. The cover is decorated with a hunter and his dog chasing a stag. Carved by Antal Kapoli Sr., a gift to Károly Dobrovszky.

Cím(ek), nyelv
nyelv magyar
nyelv angol
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy népművészet
tárgy doboz
tárgy faragás
Tér- és időbeli vonatkozás
térbeli vonatkozás Somogy megye
térbeli vonatkozás Kaposvár
időbeli vonatkozás 2002.11.1.
Jellemzők
méret hosszúság: 24,6 cm
méret szélesség: 15,5 cm
méret magasság: 9,3 cm
kép színe színes
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Rippl Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás Rippl Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
forrás Néprajzi tárgyak gyűjteménye
leltári szám/regisztrációs szám RRM 2002.11.1