Die Juden in Ungarn, Kroatien ind Slavonien : ein Deitrag Judenfragen im Jahre 1848 und in der Gegenwart

szöveg
minősített tartalom

A digitalizált műpéldány a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Ballagi-gyűjteményébe tartozik.
Ballagi Géza (1851–1907) a jog- és államtudományok tudora, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, történész, egy cikluson át országgyűlési képviselő volt. Történeti, egyházpolitikai és tanügyi írásokat publikált.
Páratlan gyűjteményt hozott létre magyar vonatkozású politikai röpiratokból, közéleti állásfoglalásokból, képviselőválasztási nyomtatványokból. Hagyatékát a Fővárosi Könyvtár vásárolta meg 1911-ben. Az ebből kialakított különgyűjtemény főként a 18-19. században megjelent Magyarországgal, illetve az Osztrák-Magyar Monarchiával kapcsolatos politikai vitairatokat tartalmaz. Különösen gazdag a pártküzdelmek, a közjogi és a közgazdasági kérdések irodalma. Az írások magyar, német, francia és latin nyelvűek.
Az összesen 4834 hosszabb-rövidebb kiadvány 441 kolligátumban, vagyis a különböző tárgyú, más-más szerző tollából megjelent publikációkat egybekötve tartalmazó kötetekben maradt ránk. A dokumentumok jelzetének első tagja a kötet jelzetét, a második a nyomtatványnak a kolligátumon belüli helyét mutatja.
Az eredeti példányok a Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtárában, a Budapest Gyűjtemény olvasótermében tanulmányozhatók.

Digitised copy of a book from the Géza Ballagi collection. Géza Ballagi was an expert in law and politics, member of the Hungarian Academy of Sciences, historian and MP. He published historic, religion-political and educational writings. His legacy can be found in the Metropolitan Ervin Szabó Library (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár). A special collection contains political pamphlets about Hungary and the Austro-Hungarian Monarchy published during the 18th and 19th centuries in Hungarian, German, French and Latin languages.

Cím(ek), nyelv
része BALL 50
nyelv német
nyelv magyar
nyelv angol
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy nacionalizmus
tárgy nemzetiségi kérdés
tárgy zsidóság
tárgy államjog
tárgy vallási egyenjogúság
tárgy faji egyenjogúság
célközönség általános
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Hartman, Leopold
kiadó Leopold Hartman
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye in Agram
térbeli vonatkozás Magyarország
térbeli vonatkozás Horvátország
térbeli vonatkozás Szlovénia
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Budapest
hivatalos kibocsátás 1861-01-01
időbeli vonatkozás 1840-1869
Jellemzők
hordozó papír
méret 48 p.; 21 cm
formátum pdf
Jogi információk
jogtulajdonos Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
hozzáférési jogok Ingyenes hozzáférés
Forrás, azonosítók
forrás Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest Gyűjtemény; Ballagi-gyűjtemény
leltári szám/regisztrációs szám BALL 50/5