Nemesis vagyis A' természeti törvények' élő elemei lerontják a' polgári törvényeket, ha ezeknek moralis alapjok nincs, vagy hiún kezelvék

Nemesis vagyis A' természeti törvények' élő elemei lerontják a' polgári törvényeket, ha ezeknek morális alapjok nincs, vagy hiún kezelvék

szöveg
minősített tartalom

A digitalizált műpéldány a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Ballagi-gyűjteményébe tartozik.
Ballagi Géza (1851–1907) a jog- és államtudományok tudora, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, történész, egy cikluson át országgyűlési képviselő volt. Történeti, egyházpolitikai és tanügyi írásokat publikált.
Páratlan gyűjteményt hozott létre magyar vonatkozású politikai röpiratokból, közéleti állásfoglalásokból, képviselőválasztási nyomtatványokból. Hagyatékát a Fővárosi Könyvtár vásárolta meg 1911-ben. Az ebből kialakított különgyűjtemény főként a 18-19. században megjelent Magyarországgal, illetve az Osztrák-Magyar Monarchiával kapcsolatos politikai vitairatokat tartalmaz. Különösen gazdag a pártküzdelmek, a közjogi és a közgazdasági kérdések irodalma. Az írások magyar, német, francia és latin nyelvűek.
Az összesen 4834 hosszabb-rövidebb kiadvány 441 kolligátumban, vagyis a különböző tárgyú, más-más szerző tollából megjelent publikációkat egybekötve tartalmazó kötetekben maradt ránk. A dokumentumok jelzetének első tagja a kötet jelzetét, a második a nyomtatványnak a kolligátumon belüli helyét mutatja.
Az eredeti példányok a Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtárában, a Budapest Gyűjtemény olvasótermében tanulmányozhatók.

Cím(ek), nyelv
része BALL 47
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy erkölcs
tárgy törvénytisztelet
tárgy állampolgár
tárgy foglalkozási erkölcs
célközönség általános
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Zsiray László
kiadó Beimel
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Pesat
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Budapest
hivatalos kibocsátás 1845-01-01
időbeli vonatkozás 1840-es évek
Jellemzők
hordozó papír
méret 89 p ; 21 cm
formátum pdf
Jogi információk
jogtulajdonos Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
hozzáférési jogok Ingyenes hozzáférés
Forrás, azonosítók
forrás Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest Gyűjtemény; Ballagi-gyűjtemény
leltári szám/regisztrációs szám BALL 47/6