Fotó, véméndi vásár

kép
minősített tartalom

Véméndi vásár (kékfestő sátor belseje).

Véménd: Pécsváradtól keletre, Mohácstól észak-északkeletre, a Geresdi-dombság területén, Baranya és Tolna megye határán helyezkedik el. Már a bronzkorban lakott volt: előbb a mészbetétes kultúra, később a kelták szórványleletei erről tanúskodnak. Első említése 1332-1335 közötti időszakban történt Emon néven, csupán a 18. század első harmadában jelent meg a Vemen forma. A település kétféle német neve Wemend és Weimend. Horvátul a mohácsi horvátok által használt Vemen a hivatalos, de a versendi horvátok Vimennek nevezték a falut. Véménd bel- és külterületén számos régi kőkereszt található, amelyeket felújításuk során egységesen kék színűre festettek.

A kékfestős árut rőfbe, később méterbe szedték, és több rétegbe hajtva vitték a vásárra. A kiváltságosan kezelt kékfestők a vásár legjobb helyét kapták. Már messziről fel lehetett ismerni a sötétkék ponyvás, fából ácsolt kékfestő sátrakat, amelyek 5-6 eladóval, 5-6 méter hosszúak voltak. Az árusítást általában a műhely tulajdonosok családtagjai végezték. Mindannyian kékfestős ruhát viseltek. A vevők megdörzsölték az kelmét, hogy fog-e, valóban indigóval festett-e. És szívesebben vásároltak attól a mestertől, akinek kék volt a keze. A helyi ízlés alapos ismerete a jó vásár alapfeltétele volt. A kékfestőknek azt is el kellett fogadni, hogy a portékát el is kell adni, tehát hétköznap dolgoztak, hétvégeken pedig járták az országot, a nagyvásárokat.

Gyűjtő Dr. Méri Edina, átadó Dr. Domonkos Ottó (9400 Sopron, Várkerület 50.).

Fair in Véménd (inner part of a bluedye tent) in 1963. Photos collected by Ms. Edina Méri dr., received from ethnographer Mr. Ottó Domonkos dr.

Cím(ek), nyelv
nyelv magyar
nyelv angol
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy kékfestés
tárgy vásár
tárgy ipartörténet
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Dr. Domonkos Ottó
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Véménd
térbeli vonatkozás Véménd
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Pápa
időbeli vonatkozás 1963. V. 24.
Jellemzők
hordozó fotópapír
méret 6,5x9 cm
kép színe fekete-fehér
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Gróf Esterházy Károly Múzeum, Pápa
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás Gróf Esterházy Károly Múzeum, Kékfestő Múzeum fotó-negatívtár
leltári szám/regisztrációs szám 2017.21.62.
leltári szám/regisztrációs szám 2017.21.78.