Szmerdáni Semillon, italcímke

kép
minősített tartalom

Aprónyomtatvány, árucímke, italcímke, borcímke, színes nyomat. Semillon, fehér bor italcímkéje, a kiszerelés, megjelölése nélkül. Középen szentendrei részlet (rajz) látható. Termelte és palackozta a szőlősgazdák által létre hozott szentendrei Mathiász János Mgtsz. Érdekességként megemlíthető, hogy a Postás Strand mellett álló, Makovecz Imre tervei alapján 1976-ban felépült Duna Étterem a helyi Mathiász János Termelőszövetkezet jóvoltából jött létre (volt egy szabadszállási Mathiász Tsz. is). Mathiász János (1838–1921) világhírű magyar szőlőnemesítő-borász volt. 1880-99 között Mádon és Szőlőskén tevékenykedett, mint id. gróf Andrássy Gyula borászati főigazgatója. Mádon saját borászattal és szőlészettel rendelkezett. Tokaj-Hegyalján ő honosította meg a csemegeszőlő termesztést. Kecskemét melletti szőlőtelepét (korábbi Katona-telep, későbbi Mathiász-telep) halála után, 1926-ban az állam megvette. A semillon egy francia eredetű szőlőfajta, mely hazánkban legfőképpen a Dél-Balatoni borvidéken telepítettek. Forrás: Magyar Életrajzi Lexikon, Földrajzi értesítő, 1963 Értekezések Á. Hanicsek Zsuzsa: Szentendre funkciói és vonzáskörzete

wine label, whize wine, semillon

Cím(ek), nyelv
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy csomagolás
tárgy bor
tárgy alkohol
tárgy italipar
tárgy kereskedelemtörténet
Személyek, testületek
kiadó -
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye -
térbeli vonatkozás Magyarország
térbeli vonatkozás Szentendre
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Budapest
időbeli vonatkozás 1948 után
időbeli vonatkozás -
Jellemzők
hordozó papír
méret 11 x 9 cm
kép színe színes
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos MKVM
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás MKVM
leltári szám/regisztrációs szám KD_SZK_8_48
leltári szám/regisztrációs szám KD_Aprónyomtatványok_Árucímke_Italcímkék_Bor_és_pezsgő