Apple Macintosh Classic számítógép

Apple Macintosh Classic

kép

A Macintosh Classic az Apple Computer által gyártott személyi számítógép volt. 1990. október 15-én került forgalomba, és ez volt az első Macintosh számítógép, amit kevesebb, mint US$1,000-ért adtak el. A Classic kifejlesztését elődjei, a Macintosh Plus és az SE modellek sikere tette lehetővé. A Classic technikai jellemzői szinte azonosak voltak elődjeivel: 9 coll átmérőjű, katódsugárcsöves, monokróm képernyő 512×342 pixel felbontással, 4 MB memória és a Motorola 68000 8 MHz-es processzora.

Az Apple szándékosan nem tervezte a Classic-ban felhasználni az akkor elérhető legújabb technológiákat, mint pl. több memória használatának képessége, színes kijelző vagy a fejlettebb Motorola 68010 processzor, mivel így a Classic kompatibilis maradt a korábbi modellekhez kifejlesztett szoftverekkel, illetve a vetélytársakénál alacsonyabb áron, 1000 dollár alatt tudta kínálni az alapmodellt. Ennek ellenére a Macintosh Plus-nál kb. 25%-kal gyorsabb volt és az alapmodellben is volt egy 3,5 colos lemezmeghajtó.

A Classic külső megjelenésében a Jerry Manock és Terry Oyama által 1984-ben tervezett Macintosh 128K-t követte (ahogyan elődje, a Macintosh SE is). Az Apple két verziót jelentetett meg, amelyek ára $1,000 és $1,500 között mozgott. A kritikusok véleménye megoszlik; szerintük a fő probléma a professzor lassú teljesítménye és a bővítőkártyák hiánya. A konszenzus az volt, hogy a Classic egy szövegszerkesztésre, táblázat- és adatbázis-kezelésre használandó gép. Az alacsony ár és az oktatási szoftver elérhetősége miatt igen népszerű lett az oktatás területén. A Macintosh Classic II 1991-es megjelenése után a Classic gyártása a rákövetkező évben megszűnt.

Bővebb leírásért kattintson a Linkre!

Cím(ek), nyelv
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy informatikatörténet
tárgy számítástechnika
tárgy informatika
Személyek, testületek
kiadó Apple
Tér- és időbeli vonatkozás
térbeli vonatkozás Informatika Történeti Kiállítás Szeged, Kálvária Sgt. 23
időbeli vonatkozás 1990. október-1992 szeptember
Jellemzők
kép színe színes
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos NJSZT
hozzáférési jogok Fizetős hozzáférés