Schwarzenberg híradó 1. (1918)

Az új Magyarország forradalmi napjai (1918. október 30-31.)

audiovizuális anyag

A forradalom előtti népgyűlés a Parlament előtt, amelyen Károlyi nem beszélhetett, mert a kamarilla hitvány ürüggyel fölcsalta őt Bécsbe Így végzik ki Heintzi emlékét „Tiporjuk el az emlékét is ennek a vérszomjas magyarfalónak!” Sem vérünk hullását, sem anyáink, sem asszonyaink szenvedéseit és könnyeit, sem gyermekeink elsatnyulását nem akarják meglátni. A hatalom és csak a hatalom lebeg szemeik előtt, de mérföldes lépésekkel közeledik a megváltás, jön a nagy nap, lerázzuk őket magunkról és a dolgozó magyar nép mint szabad nemzet áll a világ szabad népei sorában

1918. október 30. A szabadság viharzó ünnepe a Rákóczi úton Virágos, gépfegyveres autók, lelkes forradalmi katonákkal Egyenlőség! Testvériség!

A magyar szabadságforradalom katonái felesküdnek az első magyar népkormánynak Linder Béla, az első magyar hadügyminiszter: Bajtársak! Nagy pillanatokat élünk: A magyar szabadság, a magyar függetlenség és béke örömnapjait. Egy új korszak üdvözöl most itt benneteket, bajtársaim. Nem kell többé hadsereg! Soha többé katonát nem akarok látni! Fegyvert többé szolgálaton kívül nem viselünk, sem tisztek, sem legénység. Esküdjenek meg arra, hogy gyermekeiket olyan szellemben fogják nevelni, hogy ezentúl minden háborúnak a lehetősége ki legyen zárva! Esküszünk! Éljen Károlyi! És a zenekar rázendített a Himnuszra.

National assembly before the revolution in front of the Parliament. 30th October 1918. The storming feast of liberty in Rákóczi Street. The soldiers of the Hungarian freedom revolution attest for the first Hungarian people's government.

Cím(ek), nyelv
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy magyar belpolitika
tárgy őszirózsás forradalom
tárgy Tanácsköztársaság
tartalomjegyzék
1. A forradalom előtti népgyűlés a Parlament előtt
2. 1918. október 30. A szabadság viharzó ünnepe a Rákóczi úton
3. A magyar szabadságforradalom katonái felesküdnek az első magyar népkormánynak
teljes tartalomjegyzék
Személyek, testületek
kiadó Schwarzenberg és Tsa Filmgyára
Tér- és időbeli vonatkozás
térbeli vonatkozás Budapest
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Budapest
létrehozás dátuma 1918-10-30
időbeli vonatkozás 1918. október 30-31.
Jogi információk
jogtulajdonos Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum
hozzáférési jogok Fizetős hozzáférés
Forrás, azonosítók
forrás Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum