Játék bútor (zongoraszék)

Gyermekjáték: Modern szoba 1950-ből

kép
minősített tartalom

Az 1950-ben készült modern szoba egyik eleme. A négyéves Hajnalka karácsonyi ajándéka. A kicsi lány kívánságára nem kapott falakat. Így bárhogyan, és bárhova fel lehetett állítani. A bútorok formája megegyezett a szülők szobabútorának formájával. Természetesen más színt kapott. Tartozott hozzá ezen kívül egy készen vásárolt játékzongora is. Billentyűzete és formája olyan volt, mint az igazi zongoráké. Még a teteje is felhajtható volt. A belsejébe xilofont tettek, így is megszólalhatóvá vált. Ez is sárga-zöld színűre lett átfestve, hogy harmonizáljon a többi bútor színével. A zongora sajnos elveszett, megmaradt a csavaros, kerek zongoraszék.

Fából készült, állítható magasságú kerek zongoraszék. Ülőlapjának magassága egy csavar ki-be csavarásával állítható. A korong alakú talpon saját anyagából kifaragott 3 láb található, melyek közül egyik letört. Középső része esztergált, fölfelé szélesebb két hasasodó formából áll. A szék sárga színű, ülőlapjának és talp részének, valamint a két hasasodó rész elkülönülésénél zöld festésű. Garnitúra része.

An element of a modern room from 1950. It was the Christmas present of the four-year-old Hajnalka. The form of furniture was identical to the parents' furniture but in different colours: yellow and green. A toy piano was also part of the set. It was similar to a real piano but could be sounded by a xylophone inside it. The piano was lost, but the piano chair remained. The height of the chair is adjustable by a screw. It had 3 legs (one is missing) under a disc-shaped sole. It is painted yellow and green.

Cím(ek), nyelv
része Modern szoba 2009.159.2, 213216
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy gyermekjáték
tárgy bútor
célközönség általános
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Tritsch Dóra, Keonch Ferenc
Tér- és időbeli vonatkozás
térbeli vonatkozás Solymár
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Szentendre
időbeli vonatkozás 1950
Jellemzők
hordozó egyéb digitális tárolóeszköz
hordozó fa
hordozó fém
méret M: 4.8
méret ülőlap átmérő: 3,5 cm, talpátmérő: 3 cm
kép színe színes
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Szabadtéri Néprajzi Múzeum
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás Szabadtéri Néprajzi Múzeum Műtárgy Gyűjtemény
leltári szám/regisztrációs szám 2009.159.2.7.