Hétfői lapszemle 1914-ből – Keszthelyi Hírlap 1914. május 3.

2021.05.03. 08:00

Mi minden volt hír sok-sok évtizeddel ezelőtt? Vajon változott-e ez idő alatt, hogy mit tekintenek a szerkesztők, valamint az olvasók hírértékűnek? Ezen a hétfőn is elmerülünk a Keszthelyi Hírlap híreiben.

Siófok készülődése az évadra. A Balaton közgazdasági jelentősége mindinkább felkelti az illetékes hatóságok figyelmét és a megye, az állam, a község egyaránt kiveszik részüket a fejlesztés elősegítésében. A balatoni körút első szakasza már elkészült Siófoktól kiindulólag, a kikötői munkálatok szaporán folynak és ezzel párhuzamosan halad a Sió hajózhatóvá tételére irányuló mederszélesítés és mélyítés. Az egyes fürdők lázas igyekezettel törekszenek arra, hogy a közönség minden igényét kielégítsék és ebben nagy segítségükre jön a siófoki állami zöldségtelep, a mely immár egész Balatonvidék szükségletét képes fedezni. A színmagyar lakosság értelmisége felfogta az idegenforgalom nagy jelentőségét és igyekszik mindenben az ügy szolgálatára lenni.

A badacsonyi Kisfaludy-múzeum. Balatoni Szövetség javában gyűjti az anyagot a badacsonyi Kisfaludy-múzeum részére. Nagyon értékes másolatokat készíttetett a Szövetség a Nemzeti Múzeum és a Darnay-múzeumban lévő Kisfaludy-ereklyékről. A múzeum ünnepélyes megnyitása együtt a menedékház megnyitásával, alkalmasint júniusban lesz.

kh_140503_ad

112 év. Szentantalfa községben meghalt egy száztizenkét esztendős öreg asszony, özvegy Spitzer Salamonné. A szép kort megért matróna soha beteg nem volt és még közvetlen halála előtt is vidáman tréfázott háza népével.

Szabad-e festeni a kolbászt? A közelmúltban a rendőrhatóságok több hentest ítéltek el, akik festett kolbászokat, szafaládékat és virsliket hoztak forgalomba. A hentesek azzal védekeztek, hogy ők azt jóhiszeműen tették, mert a m. kir. anyagvizsgáló intézet hivatalos bizonyítványt állított ki, hogy a festék az egészségre nem ártalmas. Az egyik rendőrhatóság az ügy aktáit véleményadás céljából beküldte a soproni kereskedelmi és iparkamarához. A kamara véleménye az, hogy a kérdéses festék az egészségre nem ártalmas ugyan, de alkalmas arra, hogy a kolbásznak esetleg silányabb minőségét leplezze. Használata tehát igenis beleütközik a miniszteri rendelet paragrafusaiba. – Ezúton is figyelmeztetjük a mészáros- és hentes-iparral foglalkozókat, hogy hasonló hangzatos reklámoknak a jövőben ne üljenek fel, mert a kolbászt még ártalmatlan anyagokkal sem szabad megfesteni. Ez a figyelmeztetés azért is aktuális, mert a rendőrség ezentúl még fokozottabb erélyességgel jár el az élelmiszerhamisítókkal szemben.

kh_140503_footer

Keszthelyi Hírlap - Harminchetedik évfolyam, 18. szám – 1914. május 3.

Fejér György Városi Könyvtár PDM