MaNDA a TV-ben

2014. augusztus 13-án az MTVA Balatoni Nyár című műsorában beszélt Havasi Bálint, a Keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatója és Lovas Lajos a Magyar Nemzeti Digitális Archívum főigazgatója az országszerte működő digitalizálási programról.

Havasi Bálint a Keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatója elmondta, hogy náluk főképp képeslapokat és régészeti tárgyakat digitalizálnak, illetve a digitális felvételekből adott tárgyak 3D-s modelljeit készítik el. Lovas Lajos elmondta, hogy a digitalizálási program segít láthatóvá tenni a láthatatlant, ezért működtetik a programot országszerte.

Magyarországon az Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Mintaprogram keretében 2013. novembertől idén április 30-ig kilencszáz közfoglalkoztatott közreműködésével mintegy 100 ezer publikus kulturális érték, közel egymillió metaadat került a MaNDA adatbázisába.

 

 

A közfoglalkoztatási program közgyűjteményi szempontból fontos célja mind a kisebb helyi, mind az országos hatókörű gyűjtemények digitális állományának gyarapítása, s ezen keresztül a MaNDA adatbázisában található kulturális örökségi dokumentumok számának  növelése. A program lehetőséget biztosított egyrészről arra, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő intézmények számára képzett munkaerőt, zömmel diplomás dolgozókat biztosítsanak, másrészről pedig arra, hogy a közgyűjtemények számára elérhető közelségbe kerüljön a 3D modellezést.

A program 36 településen és 160 intézményben zajlott, a munkához az eszközöket – számítógépeket, szkennereket, digitalizáló szetteket – a MaNDA biztosította, a mintegy fél év alatt a 900 közfoglalkoztatottból 110-en tudtak állást találni a munkaerőpiacon.

A MaNDA új közfoglalkoztatási programja második alkalommal 2014. június 1-jén indult héthónapos időtartammal, ötszáz közfoglalkoztatottal.

mandarchiv.hu