Novemberre készül el a MaNDA ózdi digitális központja

November végére készül el a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet ózdi digitális központja, amely 2016 januárjában kezdi meg működését.

Az építkezés ütemesen halad, az épület fizikai átadása november 30-án lesz, majd meghirdetjük az álláspályázatokat. A létesítmény működése 2016 januárjától indul, helyi munkatársakkal – mondta el az MTI-nek a MaNDA főigazgatója. Lovas Lajos hozzátette, hogy a hajdani kohászati üzem erőművi épületében 2,5 milliárd forintból létrejövő oktatási, kutatási, módszertani központ „fő terméke” a Digipedia elnevezésű oktatási alkalmazás, amely digitális tanórák készítéséhez nyújt segítséget mind a tanároknak, mind a diákoknak. Az alkalmazás okostelefonon, tableten és asztali számítógépen is működik, és alkalmas a digitális táblák használatára, mögé pedig komoly adatbázis kerül. Egyelőre 5500 elemet tartalmaz, több tízezer metaadata van; ezek segítségével a tanárok ki tudják választani a Nemzeti Alaptanterv kategóriáinak megfelelően azokat a digitális objektumokat, amelyeket fel tudnak használni óráikhoz, bármely tantárgyban – számolt be a főigazgató. Mint hozzáfűzte, az adatbázisban szerepelnek mozgóképek, hanganyagok, forgatható 3D modellek, szöveges és képi dokumentumok, így élővé képes varázsolni a tananyagot, a diákok pedig maguk is tudnak tanulni a segítségével.

Látványterv

Az erőműben ötvenen dolgoznak majd, többségük ennek a rendszernek a fejlesztésével fog foglalkozni, évi 1-2 ezer új elemmel gazdagítva azt – mondta el. Lovas Lajos kiemelte, hogy az épületben létrejön egy oktatási központ is: van már megállapodásuk kihelyezett képzésekről a Miskolci Egyetemmel, és most készülnek ugyanerre az Egri Főiskolával – számolt be. A létesítmény alkalmas lesz tehát felsőoktatási tevékenységre, de a MaNDA is tervez olyan OKJ-s képzéseket, amelyek távmunkára adnak majd képesítést, miközben már folyik a távmunkák szervezése, így az itt végzők jó eséllyel kapnak munkát a digitális világban – hangsúlyozta a főigazgató. Lovas Lajos elmondása szerint a földszinti térben egy 300 fős rendezvénycsarnokot alakítanak ki, a pincében pedig a Digitális Magyarország elnevezésű kiállítás jön létre, amelyben fényfestéssel és vetítéssel fogják bemutatni tematikusan a Kárpát-medence történetét, ehhez pedig kapcsolódik egy számítástechnika-történeti tárlat is.

MTI

2015.09.30.