Szilveszter anno

Az év utolsó napja mindig várakozással teli hiszen az új év annyi mindent tartogat. Rég elfelejtett álmok, fogadalmak, bakancslisták kerülnek elő, de jó érzés lezárni, számot vetni eddig elért eredményeinkkel. Hagyományok széles skálája kapcsolódik a szilveszterhez és a babonák szerint ekkor tehetünk legtöbbet következő évi sikereinkért.

Az emberek ilyenkor különös gondot fordítanak például az étrendjük összeállítására. Nem véletlen, hogy lencse, vagy épp malacsült kerül az asztalra; a lencséhez a bőség, az újévi malachoz pedig szerencsehozó hiedelem kapcsolódik. 

De nemcsak az étel, az ital is fontos szerephez jut. Éjfélkor durran az elmaradhatatlan pezsgő, a hiedelem szerint, amilyen italt iszunk az újév első perceiben,olyan lesz a folytatás is, jelen esetben gazdag és fényűző, hiszen a pezsgőhöz évszázadok óta a gazdagság és a luxus érzése társul.
Távol lévő szerelmesek ilyenkor egy kicsi pezsgőt öntenek ki a földre mielőtt a többiekkel koccintanának, hogy a párjukkal egész évben együtt maradjanak. Egyes hagyományok szerint ez azért is hasznos, mert ha ilyenkor valamit kiöntünk a földre, akkor “dől a lé” egész évben.
VF_33_866.jpgKülönösen fontos szerepet kapnak ezen a napon a zajkeltő szokások, melyek eredeti célja az ártó, rontó erők távol tartása volt. Eszközei igen változatosak, régebben karikás ostor, duda, csengő, kolomp, manapság a petárda és a duda hivatott elűzni a rontást, négylábú kedvenceink legnagyobb bánatára. A petárdákkal, tűzijátékkal érdemes csínján bánni, ami számunkra szórakoztató játék, nekik ijesztő élménnyé válhat. 

Vigyázzunk egymásra és töltsük kellemes nosztalgiázással, az alábbi filmhíradókkal és képekkel az év utolsó napját!


Sikerekben gazdag, boldog új évet kíván minden kedves Partnerének és olvasójának a Forum Hungaricum Nonprofit Kft.!

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink