Amikor a jég az úr

Bár sokunk számára ma különlegességnek tűnhet, hogy az elmúlt évszázadokban a befagyott Duna jegén közlekedtek, vagy épp királyt választottak, de akkoriban nem volt az. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy teljesen befagyjon a folyó, okairól hosszan lehetne írni, az egyik legfontosabb indok: a folyószabályozás.

Ugyanakkor a Dunával ellentétben a Balaton rendszerint befagy, a jégréteg vastagsága gyakran a 20–30 cm-es vastagságot is elérheti. Ennek ellenére nem egybefüggő jégréteg jön létre, a korcsolyázók legnagyobb bánatára. Jellemzőek rá a rianások, vagyis a repedések, ugyanis a hőmérséklet enyhülése idején hosszú hasadások keletkeznek a jégtakarón, mely jelenséget rendszerint jellegzetes hangjelenség is kísér. Megfordítva a folyamatot, a fokozódó hideg hatására a jégtakaró kitágul, a lemezek egymásra, illetve a partra torlódnak, ún. turolás alakul ki, ez utóbbi jelenségről és a jeges Balatonról készült képeket válogattuk adatbázisunkból.

turolások

Turolások Alsóörs

Nyitott rianás

Azért ne feledkezzünk meg teljesen folyóinkról sem, hiszen éppen a napokban tapasztalt rekordhideg miatt zajlik a jég a Dunán. Majd 90 éve is tartogatott meglepetéseket; 1928-ban Pozsony és Bős között egy tíz kilométeres szakaszon befagyott, melyről az alábbi híradó is tudósít.

 

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink