A Forum Hungaricum a III. Országos Közfoglalkoztatási Kiállításon

2017. szeptember 22-23-án zajlott a III. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás a Vajdahunyad várában. Az eseményen a 130 kiállító között a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. standja is megtalálható volt. Idén partnerünket, a Diafilmtörténeti Gyűjteményt állítottuk fókuszba.

IMG_20170922_145044.jpg

Az ország minden szegmenséből érkező kézműves termékek, kóstolók, illetve a zenés műsorok mellett a kulturális közfoglalkoztatás keretein belül digitalizáló munkatársaink által gyarapított MaNDA adatbázist népszerűsítettük a kiállításon. Az érdeklődők játszhattak az adatbázis különleges tételeit ábrázoló puzzle-lel vagy memóriajátékkal, sőt haza is vihették az adatbázisból származó régi fotókat hűtőmágnes vagy matrica formájában. A vállalkozó szelleműeket pedig kérésre 3D-ben digitalizáltuk, az elkészült modellt pedig elektronikusan postáztuk örök emlékül.

A Diafilmtörténeti Gyűjteménynek köszönhetően pedig eredeti vetítőket és dianézőket mutathattunk be a 19. századi porosz modelltől kezdve a klasszikus, mindenkiben nosztalgikus érzéseket ébresztő bogárhátú dia-mesefilmvetítőig. A gyerekek kedvencei a távcső formájú műanyag dianézők voltak. Társintézményeink, az ózdi Digitális Erőmű és Filmtörténeti Élménypark tevékenységébe is bepillantást nyerhettek, akik felkeresték pavilonunkat.

Digitálisarchívum-fejlesztési Osztály