Határon túliaknak itthon

Ingyenes nap a Modemben

szöveg

A kettős állampolgárságról szóló, eredménytelenül végződött népszavazás után pontosan 5 évvel a Modem kiállításait belépő nélkül látogathatják a határon túli magyarok. Lakhelyük igazolása után így a határon túlról érkezők ezen a szombaton ingyen nézhetik meg a földszinti Banánköztársaság, valamint a második emeleti Messiások című kiállítást.

A Messiások témája egy olyan kérdés, amely a romantika óta megkerülhetetlen a művészetben. Hogy megváltható-e a világ, arra sokan, sokféleképpen keresték már a választ, a megváltás lehetősége és ennek megjelenítése kétezer éve a művészet egyik legfontosabb kihívása. A XX. század azonban új megvilágításba helyezte a témát, s ezt a debreceni kiállítás is tükrözi.

Banánköztársaság: A festmények, rajzok, fotók és filmek a legfontosabb művészeti csoportok munkásságát mutatják be – a lengyel kommunista elnyomás idején létező világnak azt a szegmensét, amelyre maga a hatalom egyébként azokban az években elnézően tekintett. Az új expresszionisták tagjainak tevékenységét az állam ugyanis inkább fiatalos hóbortnak tartotta, mintsem a rendszerre veszélyesnek. Hogy mennyire tévedtek, azt megmutatta az idő. Az új expresszivitás a politikai diktatúrával való szembehelyezkedésből és a társadalmi tehetetlenségből táplálkozott, egyúttal pedig aktív kritikája volt az érzelem- és ideológiamentes, akadémikusan semmilyen művészetnek. Képviselői szívesen nyúltak személyes, időnként kifejezetten intim témákhoz, miközben kockázatos, a hatalomnak nem tetsző politikai nézeteket hangoztattak, és az emberhez méltó élet szükségét hirdették. Így építettek konkrét alternatívát a hivatalos művészeti szcénával szemben. A kiállítás kurátora: Jolanta Ciesielska

Cím(ek), nyelv
kapcsolat Banánköztársaság, 2009
kapcsolat Messiások, 2009
kapcsolat Messiások katalógus
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy kísérőprogram
Tér- és időbeli vonatkozás
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Debrecen
dátum 2009-12-05
Jogi információk
jogtulajdonos MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
Forrás, azonosítók
forrás MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ