Népi konyha: A palócok, a matyók, a bodrogköziek, a felső-tisza vidékiek, a hajdúságiak, a nyírségiek és a sárrétiek ételei
szöveg
A könyv bemutatja az ételkészítés régi eszközeit és módjait, egy-egy nagyobb tájegység ételkészítéséi alapanyagait, konyháját, családi ételeit, ünnepeit. Bőséges receptválasztéka régi könyvek és néprajzi dolgozatok alapján készült. Ezek között olyan ételek is találhatók, amelyek alapanyaga mára kikopott a napi étkezésből. Az archív fotók a konyhát, az ételkészítés eszközeit és néhány evés-ivással összekötött alkalmat mutatnak be.
Cím(ek), nyelv | |
---|---|
része | Hagyomány és vidék |
nyelv | magyar |
Tárgy, tartalom, célközönség | |
tárgy | barkók; cívisek (társadalmi réteg); élelmiszerellátás; ételcsoportok; ételízesítő anyagok; ételkészítések; ételreceptek; étkezési szokások; gazdálkodás; írói gondolatok; matyók; népi konyha; népi foglalkozások; néprajzi irodalom; palócok; táplálkozáskultúra; alapanyagok; ételkészítési technológiák; |
Személyek, testületek | |
létrehozó/szerző | Szigeti Andor (vállalatigazgató) (szakíró) (1917?-2011); |
kiadó | Mezőgazda kiadó (Budapest) |
Tér- és időbeli vonatkozás | |
kiadás/létrehozás helye | Budapest (Magyarország) |
térbeli vonatkozás | Bodrogköz (Borsod-Abaúj-Zemplén); Felső-Tiszavidék (Magyarország); Hortobágy (Hajdú Bihar megye); Matyóföld (tájegység); Palócföld (tájegység); Rétköz (tájegység); Nyírség (tájegység); Sárrét (tájegység); Tokaj-Hegyalja borvidék (Észak-Magyarország); |
az eredeti tárgy földrajzi fekvése | Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén) |
dátum | 2006-01-01 |
időbeli vonatkozás | 2006 |
Jellemzők | |
hordozó | papír |
méret | 388 oldal; 16 x 23,6 cm |
formátum | |
Jogi információk | |
jogtulajdonos | Ismeretlen (Kutatás alatt) |
hozzáférési jogok | Ingyenes hozzáférés |
Forrás, azonosítók | |
forrás | ÓMI Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjtemény |