Népi konyha: A palócok, a matyók, a bodrogköziek, a felső-tisza vidékiek, a hajdúságiak, a nyírségiek és a sárrétiek ételei

szöveg

A könyv bemutatja az ételkészítés régi eszközeit és módjait, egy-egy nagyobb tájegység ételkészítéséi alapanyagait, konyháját, családi ételeit, ünnepeit. Bőséges receptválasztéka régi könyvek és néprajzi dolgozatok alapján készült. Ezek között olyan ételek is találhatók, amelyek alapanyaga mára kikopott a napi étkezésből. Az archív fotók a konyhát, az ételkészítés eszközeit és néhány evés-ivással összekötött alkalmat mutatnak be.

Cím(ek), nyelv
része Hagyomány és vidék
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy barkók; cívisek (társadalmi réteg); élelmiszerellátás; ételcsoportok; ételízesítő anyagok; ételkészítések; ételreceptek; étkezési szokások; gazdálkodás; írói gondolatok; matyók; népi konyha; népi foglalkozások; néprajzi irodalom; palócok; táplálkozáskultúra; alapanyagok; ételkészítési technológiák;
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Szigeti Andor (vállalatigazgató) (szakíró) (1917?-2011);
kiadó Mezőgazda kiadó (Budapest)
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Budapest (Magyarország)
térbeli vonatkozás Bodrogköz (Borsod-Abaúj-Zemplén); Felső-Tiszavidék (Magyarország); Hortobágy (Hajdú Bihar megye); Matyóföld (tájegység); Palócföld (tájegység); Rétköz (tájegység); Nyírség (tájegység); Sárrét (tájegység); Tokaj-Hegyalja borvidék (Észak-Magyarország);
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén)
dátum 2006-01-01
időbeli vonatkozás 2006
Jellemzők
hordozó papír
méret 388 oldal; 16 x 23,6 cm
formátum pdf
Jogi információk
jogtulajdonos Ismeretlen (Kutatás alatt)
hozzáférési jogok Ingyenes hozzáférés
Forrás, azonosítók
forrás ÓMI Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjtemény