Mit kell tudni a magyar agrártermelésről? (részlet)
szöveg
Az agrártermelés fogalmába tartozik mindazon tevékenység, amely a termőföld ésszerű hasznosításával mezőgazdasági és erdőgazdasági nyersanyagokkal termel, és azok feldolgozásával élelmiszer ipari és elsődleges faipari termékeket állít elő.
Cím(ek), nyelv | |
---|---|
nyelv | magyar |
Tárgy, tartalom, célközönség | |
tárgy | papír alapú könyv |
tárgy | gazdasági témájú könyv |
tárgy | agrártermelés |
tartalomjegyzék | Az agrártermelés fogalma és sajátosságai teljes tartalomjegyzékAz agrártermelés helye és szerepe a magyar népgazdaságban Az agrárágazat részvétele a nemzeti jövedelem termelésében Az agrártermelés szerepe a növekvő hazai igények kielégítésében A lakosság élelmiszer-ellátottságának helyzete Az agrártermékek importja Agrártermelésünk szerepe a nemzetközi munkamegosztásban Az agrárágazatban dolgozók életszínvonala A magyar agrártermelés alakulása az utóbbi fél évszázadban Agrártermelésünk a felszabadulás előtt Az agrártermelés háborús veszteségei Agrártermelésünk helyzete a felszabadulás után Az agrártermelés alakulása a szocialista építés szakaszában A mezőgazdasági termelés alakulása Az élelmiszer ipari termelés alakulása Az agrártermelés kiemelt programjai Változások az agrártermelés munkaerő-összetételében Az agrártermelés a hatodik ötéves tervben A belföldi ellátás és a külkereskedelem tervezett alakulása Az agrártermelés fejlesztésének üteme A termeléspolitika fő irányai a hatodik ötéves terv időszakában Az agrártermelés fejlesztésének feltételrendszere A megfelelő agár- és szövetkezetpolitika A termőföld az agrártermelés alapja A közgazdasági környezet A mezőgazdasági anyagi-műszaki bázisa Az élelmiszer ipar anyagi-műszaki bázisa Az agrártermelés energiafelhasználása A tudományos-műszaki fejlesztés eredményei és felhasználásuk lehetősége az agrártermelésben A tudomány eredményei a mezőgazdasági termelés fejlesztésében Az agrártermelés fejlesztésének emberi feltételei Az agrártermelés szektorai és vállalati rendszere A mezőgazdaság szektorális ás üzemi szerkezete Az élelmiszer ipar szektorális és üzemi szerkezete A gazdasági együttműködés szerepe és típusai az agrártermelésben A gazdasági együttműködés színes palettája A gazdasági együttműködés jövője A mezőgazdasági nagyüzemek kiegészítő tevékenysége A kiegészítő tevékenységi körök összetételének alakulása Ok, indíték, érdekeltség Jogi, közgazdasági szabályozás Összhangban az igényekkel és lehetőségekkel Az agrártermelés fejlesztésének ipari háttere Csaknem 500 milliárd költség! Növekvő agrárigények, fejlődő háttéripari termelés Az agrártermékek forgalmazási rendje Belkereskedelem, termékforgalmazás Külkereskedelem A falu szocialista átalakulása A falu változásainak fő irányai, eredményei és problémái Két agrárforradalmi átalakulás A mezőgazdasági nagyüzemek hatása a falusi életkörülményekre Perspektíva-e a falu? Az erdőgazdaság és az elsődleges faipar helyzete és fejlesztésének fő irányai Erdőgazdasági adottságaink Az erdőgazdálkodás és az elsődleges faipar helyzete Az erdőgazdálkodás és az elsődleges faipar a hatodik ötéves tervben Agrártermelésünk a nemzetközi összehasonlítás tükrében Agrártermelésünk jövője Felhasznált források |
célközönség | általános |
Személyek, testületek | |
létrehozó/szerző | Dr. Soós Gábor és Dr. Misi Sándor |
kiadó | Kossuth Könyvkiadó |
Tér- és időbeli vonatkozás | |
kiadás/létrehozás helye | Budapest |
térbeli vonatkozás | Budapest |
időbeli vonatkozás | 1984 |
Jellemzők | |
hordozó | papír |
méret | 69,4 MB |
méret | 220 oldal |
formátum | |
Jogi információk | |
jogtulajdonos | Magánszemély |
hozzáférési jogok | Ingyenes hozzáférés |
Forrás, azonosítók | |
forrás | Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár |
azonosító | ISBN 963 09 2474 9 |
azonosító | ISSN 0324-7813 |