Népi Táplálkozás Szolnok Megyében
szöveg
A könyv Jász-Nagykun-Szolnok megye tájegységeinek táplálkozási szokásait mutatja be.
Cím(ek), nyelv | |
---|---|
része | Studia Folkloristica et Ethnographica 19. |
nyelv | magyar |
nyelv | német |
Tárgy, tartalom, célközönség | |
tárgy | Herman Ottó (Károly) (1835-1914) (természetkutató, régész, politikus); |
tárgy | állattartás; áruellátás; asztal terítékek; babonák; befőzés; böjtölés; családi élet; disznótor; egyházak; egyházi ünnepek; éhínség; élelmiszerek; élelmiszerfeldolgozás; életminőség; életmódok; eljegyzések; esküvők; ételcsoportok; ételkészítések; étkezési szokások; étrendek; farsang; földbirtokok; gazdálkodás; gyermek születések; gyűjtögető életmód; gyümölcstermesztés; hagyományőrzés; halotti tor; Hamvazószerda; használati tárgyak; heti étrendek; hiedelmek; húsételek; húsfeldolgozás; húsvéti szokáskör; illusztrációk; kaláka (közös munka); kásaételek; kelt tészták; kenyérsütés; keresztelők; kisközösségek; konyhák; korosztályok; közegészségügy; kulturális értékek; kutatási eredmények; kutatástörténet; lakodalmak; lakodalmas menet; lakodalmi előkészületek; lakodalmi kalács (örömkalács); lakodalmi konyhák; lakodalmi népszokások; lánykérések; magyar lakodalmi táncok; mezőgazdaság; mezőgazdasági munkák; monográfiák; művelődéstörténet; nagyböjt; nemzetiségek; nemzetiségi hatások; néphagyományok; népi ételek; népi hiedelmek; néprajzi gyűjtemények; néprajzi gyűjtések; néprajzi kutatások; néprajzkutatás; néprajztudományok; népszokások; névnapok; nyersanyagok; paraszti életmód; paraszti társadalom; párválasztási szokások; pásztori kultúra; piacok; pünkösd; régészeti gyűjtemények; regionális kutatások; rokonság; szakácsok; száraztésztagyártás; szilveszter; szociográfia; szőlőtermelés; szüretek; tájegységek; tájgazdálkodás; tájmúzeumok; tanulmányok; táplálkozási szokások; táplálkozáskultúra; társadalmi különbségek; társadalmi rétegek; társadalmi viszonyok; társadalomnéprajz; tejfelhasználás; településmonográfia; temetési szertartások; templombúcsú; térképek; történeti áttekintés; történeti kutatások; tudományos kutatások; újév (január 1.); újévi köszöntők; ünnepek; ünnepi ételek; ünnepi népszokások; vallási néprajz; vármegyék; vendéglátás; vőfélyek; |
tartalomjegyzék | A magyar népi táplálkozás kutatása a xx. században teljes tartalomjegyzékA hétköznapi táplálkozás rendje A hétköznaptól eltérő időszakok és alkalmak táplálkozási szokásai Az ünnep táplálkozási alkalmai Összegzés Jegyzetek |
Személyek, testületek | |
létrehozó/szerző | Bereczki Ibolya, T. dr. (1959-) (néprajzkutató, muzeológus) |
kiadó | Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajzi Tanszék (Debrecen) |
Tér- és időbeli vonatkozás | |
kiadás/létrehozás helye | Debrecen (Hajdú-Bihar) |
térbeli vonatkozás | Jász-Nagykun-Szolnok (Magyarország); |
az eredeti tárgy földrajzi fekvése | Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén) |
dátum | 1986-01-01 |
időbeli vonatkozás | 1986 |
Jellemzők | |
hordozó | papír |
méret | 160 oldal; 13,5 x 20 cm |
formátum | |
Jogi információk | |
jogtulajdonos | Ismeretlen (Kutatás alatt) |
hozzáférési jogok | Ingyenes hozzáférés |
Forrás, azonosítók | |
forrás | ÓMI Városi Könyvtár Helyismereti Gyüjtemény |