Afrika

Az álmok világában és a valóságban II.

szöveg

A csehszlovák világutazók útleírásának II. kötete a Vörös-tenger partján fekvő Asmarától a Délafrikai Unió határáig terjedő útszakasz tapasztalatait és benyomásait öleli fel. Roppant érdekes országok és vidékek úttalan útjain küszködnek az előrejutásért, de akaraterejük legyőz minden akadályt. Abesszínia óriás hegyei közt kanyarog az útjuk, ahol az abesszínok 1935-1936-ban drámai harcokat vívtak nemzeti függetlenségükért a támadó olasz fasiszták ellen. Haile Szelasszie székvárosából, Addisz -Abebából, pusztuló utakon és töménytelen természeti akadályon át kelet majd dél felé tartanak, Szomáli-földre, az Indiai-óceán partvidékére. Ezután a trópusi felhőszakadások következtében iszaptengerré vált utakon küzdenek kétségbeesetten, hogy eljussanak Kenyába. Szilárd elhatározásukat, hogy saját kocsijuk kerekein szeljék át Afrikát, a mocsárrá változott kenyai utak feneketlen sara és a maláriaterjesztő szúnyograjok támadásai ellenére is - keresztülviszik. Utazásuk egyik legnagyszerűbb részlete a Kilimanjaro megmászása. Teljes filmező és fényképező felszereléssel másszák meg a 6000 méter magas csúcsot, ahol kitűzik a csehszlovák lobogót.

Cím(ek), nyelv
része Bors-Honty művészeti könyvtár
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy Afrika
tárgy Az álmok világában és a valóságban II.
tárgy Jiří Hanzelka
tárgy Miroslav Zikmund
tárgy könyv
tartalomjegyzék
1. A fejezetek jegyzéke
2. GÉPFEGYVERREL ADDISZ-ABEBÁBA
Vámvizsgálat trópusi felhőszakadásban. Sziréna helyett revolver. Egy pillantás az abesszin háztartásban. A Halál-szorosban. Tatránk 3200 méter magasságban. Addisz-Abeba.
3. EGY ÓRA HAILE SZELASSZIE CSÁSZÁRNÁL
"Mondja meg neki, hogy személyesen sosem volt kifogásom ellene..." A királyok királya és az angol nyelv. " Repülőgépet küldtem szakembereikért..." A Hódító Oroszlán Júda törzséből. 72 iskolai futballcsapat. Abesszínia külügyi és belügyi helyzete.
4. AZ ABESSZIN CSAPDÁBAN
Addiszi autósdi. Vásártéri akasztófák. Merre induljunk el Abesszíniából. Svéd repülőkkel Abesszínia fölött.
5. KŐOLAJAT REJT OGADEN?
Levegőben lógó sínpár. Qualche vadino piccolino... Útépítés a folyóban. Kelet-Afrika Tangere. Harmadnapja víz nélkül. Jégszekrény a sivatag közepén.
6. HOL AZ EGYENLÍTŐ?
Hangya-felhőkarcolók. A kíváncsi struccok. A varázskandúr. Háromszáz shillingen vásárolt feleség. Irány - a déli félteke. Hol az Egyenlítő? Black cotton soil. Malária.
7. A KENYAI UTAK RABSÁGÁBAN
Még egy hajótörött. Ötvenkilenc fok árnyékban. Fürdőzés az úttest közepén. Elefántnyomok vizét isszuk. "Hallgassák meg híreinket..." Európa és India szintézise. Négerekkel az éjféli misén. Város, ahol nincsen levélhordó.
8. CSEHSZLOVÁK ZÁSZLÓ LENG A KILIMANJARÓN
Oroszlánok a Tatra előtt. "Nem csempésznek legyeket...?" Hatezer méterért folyik a csata. A ragyogó hegy. Kávéültetvényeken és őserdőn keresztül. Jégeső a Peters Huton. Éjszakai túra előtt. A Mawensi fölött fölbukkan a nap. Gleccserpaloták az Egyenlítőben. Leopárdcsontváz a kráterben. Győzelmi koszorúk.
9. MOMBASÁTÓL NYUGATRA
A németeknek távozniok kell Tanganyikából. Kókuszpálmák árnyában. Elefánt és orrszarvú nagykereskedés. Nőies harcosok? A brit gyarmati "demokrácia". Hogyan születik a kávészem. "Selling at 166..."
10. A NÍLUS FORRÁSVIDÉKE FELÉ
Huszonnyolc kerekű mozdony. Balra Tanganyika, egyenest Uganda. Újra átszeljük az Egyenlítőt. Igaza volt Herodotosznak...? 700 milliárd hektoliter víz. Egy krokodilus 24 korona. 200 főiskolás 3 000 000 négyzetkilométer területen.
11. NYUGAT-UGANDÁN KERESZTÜL KONGÓ TÖRPÉI FELÉ
Útcsoda a Ruwenzori alján. Egy fekete uralkodó, Őfelsége kormányának szolgálatában. Vízilovak éjszakai hangversenye. "Adjanak nekik mindig igazat". Kik a világ legkisebb emberei? A vambutti törpék közt. Egy nap a pigmeusoknál. A törpék elefántvadászata.
12. KÉT ÓRA ALATT KÉTSZÁZ ELEFÁNT
Két rendszer. Utolsó éjszakánk az Egyenlítő táján. Az első találkozás az elefántokkal. Versenyfutás a támadó vízilóval. Legelésző elefántok. "Gázt! Gázt!" A hipnotizált bivaly. Kővé dermedt antilopok. Elefánttámadás a Chevrolet ellen.
13. TŰZESŐ A KIVU-TÓ FÖLÖTT
A tűzhányók országa. Havi hatvanmillió köbméter láva. Hefaisztosz trónja. A lángoló őserdő. Az égő csapdába került kocsi. Dante pokla. Elefántcsapáson a tűzhányó felé. Visszatérünk a Föld őskorába. Kétszáz méterre a tűzhányó torkától. A fortyogó lávakatlan. "Nyomban repülünk New Yorkba!"
14. DÜBÖRÖG A TAM-TAM...
Térdelő négerek. A tóparti elvarázsolt lak. A nyondói gumi-ördögök. Az elvarázsolt kastély környékének emberei. Akadémiai félóra. Egy kilogramm elefántcsont 70 koronáért. Gablonci muníció. "Kinint, uram...!"
15. A KATANGAI BOTRÁNY
Indulás kedden 8-kor - érkezés csütörtökön 21.30-kor. "Hatszáz ide vagy oda..." Vacsora a moszkitóháló alatt. 1000 kilométeres szakaszon egyedül járjuk az utat. Munkaerőgyártás nagyban. A rejtélyes nyolc százalék. A néptelen gyárcsarnok. Napi 250 000 kg réz. Afrika legmagasabb kéménye.
16. A NAGY ÉSZAKI ÚTON
A rézrúd. Tizenöt vonatrakomány réz a fürdőben. Lidércfények a Föld méhében. 12 = 20. Great North Road. Menekülés a hangyák elől.
17. ÉJSZAKAI SZIVÁRVÁNY A ZAMBEZI FÖLÖTT
Milliméterek döntik el. Az örök eső határán. David Livingstone. A holdszivárvány. A Zambezi kanyonjai fölött. Double strips - kettős sávok. A rhodesiai sofőrök. Látogatás Cecil John Rhodesnál. Szokratész Zimbabvében. Túl a Limpopo-folyón. Még egy földkérdés.
18. IDEGEN NEVEK ÉS KIFEJEZÉSEK MAGYARÁZATA
teljes tartalomjegyzék
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund
kiadó Művelt Nép Könyvkiadó
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Budapest
térbeli vonatkozás Budapest
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Kaposvár
létrehozás dátuma 1954-01-01
időbeli vonatkozás 1954
Jellemzők
hordozó papír
méret 285 p
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Együd Árpád Kulturális Központ
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás http://egyud.kaposvar.hu/
leltári szám/regisztrációs szám BHMK.0524