Révhelyi Elemér képei

Szent Sír Kálvária kovácsoltvas kapu

kép
minősített tartalom

Fertőszéplak az 1930-as és az 1940-es években.

737-ben készült a Kálvária. A szoborcsoport szobrainak zöme 1770-ben készült. A fallal körülvett kis dombra, az angyalok őrizte ajtón, és előírások szerint 21 lépcsőn jutunk fel. Az angyalok kezében tábla: Nézd, oh bűnös ember, mint hal az igaz. A lépcsők Krisztus rácssal védett sírjához vezetnek. Felette a fájdalmat sugárzó Máriát és Krisztus ernyedt alakját síró angyalok veszik körül. Mögöttük feszület.

1736-ban özvegy Széchényi Zsigmondné az előző évben teljesen elkészült templom két oldalán a Szent Szív és a Szent Sír számára dombot emeltetett. A legenda szerint a dombok elkészítésében saját kezűleg is segédkezett: saját kötényében hordta hozzájuk a földet. Még abban az évben elkészült a Szent Szív emlékmű, rá egy évre pedig a Kálvária. Az özvegy fia, II. Zsigmond 1757-ben a kálváriákat kovácsolt vaskerítéssel keríttette körül egy lövői kovácsmesterrel. 1767-ben mindkét emlékművet újabb szobrokkal vették körül, amelyet Schaller István festett ki. Szóra érdemes még, hogy a Széchényi-család ezeket annak ellenére építtette, hogy tudták, 1771-ben lejár a birtok zálogjoga és a család nagycenki birtokára költöznek. 1806-ban a Kálváriához az 1737-ben emelt három kereszt helyére került a ma is látható szoborcsoport, bár az eredeti szobrokból a felújításig elég sok eltűnt.

Fertőszéplak a Kisalföld és az Alpok keleti nyúlványának találkozási helyén települt. Szomszéd települései: kelet felé Fertőd (az egykori Eszterháza , délkeletre Fertőszentmiklós, nyugatra Hegykő. A falutól északra a Fertő-tó vize csillog. A rómaiak Pannónia meghódítása révén e területet is birtokba vették Plinius római író e vidéket DESERTA BOIORUM-nak nevezte.

Cím(ek), nyelv
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy Fénykép
tárgy Fertőszéplak
tárgy kovácsoltvas kapu
tárgy Széchenyi
tárgy Kálvária
tárgy Szent Sír
tárgy szoborcsoport
tárgy Fertő
tárgy Krisztus
tárgy feszület
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Révhelyi Elemér
kiadó Kuny Domokos Múzeum
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Tata
térbeli vonatkozás Fertőszéplak
térbeli vonatkozás Kisalföld
térbeli vonatkozás Alpokalja
térbeli vonatkozás Kisalföld
térbeli vonatkozás Győr-Moson-Sopron megye
térbeli vonatkozás Magyarország
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Tata
időbeli vonatkozás 1930-1940.
Jellemzők
hordozó papír
kép színe fekete-fehér
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Kuny Domokos Múzeum
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
leltári szám/regisztrációs szám 2013_1366