Révhelyi Elemér képei

Szent Jakab templom Szent Miklós oltár részlet

Mátyás király passió oltára

kép

Lőcse az 1930-as, 1940-es években

Szent Miklós oltár
   Az oltárt 1507-ben alkották Pál mester műhelyében. Pál mester keze munkája a remek Alamizsnás Szent János szobra egy bottal és egy persellyel, valamint Szent Lénárd szobra. A középső Szent Miklós szobor azonban lényegesen régebbi, valószínűleg az 1360-1370-es évekből származik. Az sem biztos, hogy eredetileg plébániatemplomban volt-e. Ugyanis Lőcsén volt egy Szent Miklós templom is, délre a mai várostól, de ez a középkorban megsemmisült. Ezért lehetséges az, hogy a szobor a 15. században a kórháztemplomba került, és 1507-ben vagy még később a mai oltárba helyezték. Tudjuk, hogy a Szent Miklós oltárt az ellenreformáció alatt szétszedték, majd 1702 körül Zavadában (Závada) használták.

   A pontosan dátumozott oltárok egyike, de egyben azon oltárok közé is tartozik, amelyek nem maradtak meg, amelyek mai állapota eltér az eredetitől.

Mátyás király passió oltára
A templom déli hajója elején található és a templom legnagyobb oltárai közé tartozik. Nevét - Mátyás király passió oltára - azért kapta, mert predelláján az uralkodó címere, valamint második felesége - Nápolyi Beatrix - címere található. Ez azt jelenti, hogy az uralkodó pár ajándékáról van szó Lőcse városának. Mátyás király 1474-ben látogatta meg Lőcsét, de Beatrixot csak 1476-ban vette feleségül. Arról a tényről, hogy az oltáron Szent András szobra van, arra lehet következtetni, hogy az uralkodó egy fiú utódért könyörgött. Az oltár jellegében különbözik a többi lőcsei oltártól. Inkább udvari mint polgári jellegű. Nem tudjuk, hogy Lőcsén készítették-e vagy máshol.

Cím(ek), nyelv
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy Fénykép
tárgy Lőcse
tárgy Pál mester
tárgy Szent Jakab templom
tárgy Szent Miklós
tárgy oltár
tárgy Mátyás Király
tárgy Beatrix
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Révhelyi Elemér
kiadó Kuny Domokos Múzeum
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Tata
térbeli vonatkozás Lőcse
térbeli vonatkozás Levoca
térbeli vonatkozás Felvidék
térbeli vonatkozás Szepesség
térbeli vonatkozás Szlovákia
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Tata
időbeli vonatkozás 1930-1940.
Jellemzők
hordozó papír
méret 2 db.
kép színe fekete-fehér
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Kuny Domokos Múzeum
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
leltári szám/regisztrációs szám 2013_0531