Révhelyi Elemér képei

Szent Jakab templom Péter-Pál oltára és szentségháza

kép

Lőcse az 1930-as, 1940-es években

A Szent Jakab templom kétségkívül legfontosabb remeke későgótikus, hársfából faragott főoltára, mely méreteivel (18,6mX6m) a világon a legnagyobb. A Lőcsei Pál keze munkáját dicsérő oltár a szentély egész terét betölti, közepén Szűz Mária Jézussal, jobbja felől Szent Jakab, balján Szent János kap helyet. A mester és tanítványai tíz éven keresztül dolgoztak a remekművön. A főoltár egyik legértékesebb része az Utolsó vacsora ábrázolása az oltár alsó részében, a predellán.

Péter Pál oltár
Pál mester érkezése előtti lőcsei fafaragó műhely terméke, kb. 1495-1500 között alkották. Predelláján a középkorban kedvelt „Corpus Domini“ - a Feltámadó Krisztus motívuma található, ezt az oldalakon a Boldogasszony és Szent János evangelista domborműve kíséri. Az oltárszekrényben Szent Péter szobra, kezében kulcsokkal, valamint Szent Pál szobra, kezében karddal látható.
Az oltár szárnyain található festmények jeleneteket tartalmaznak a felsoroltak életéből. A nyílt oldalon Szent Pál a damaszkuszi úton, Szent Barnabás látogatása Szent Pálnál, Szent Pál megtérése és Szent Pál egy templomban prédikál. A zárt szárny felső sora: Szent Pál és Szent Péter találkozása, Szent Péter szentbeszéde, mindkét szent Néró császár előtt. Az alsó sor: Szent Pál egy aggastyán ágyánál, Szent Péter és Szent Pál egy torony előtt, Szent Pál lefejezése és Szent Péter keresztre feszítése. Sem a képeket, sem az oltár szárnyát mindeddig nem újították fel. Feltételezhető, hogy a képek festésében részt vett Lőcsei Miklós mester és egy festő Pál mester műhelyéből. A karcsú fiále is gazdag díszítésű, a szobrok három szinten találhatók: Szent Sebestyén, Boldogasszony, Szent András és még két másik apostol. Egy szobor hiányzik.

Cím(ek), nyelv
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy Fénykép
tárgy Lőcse
tárgy Szent Jakab
tárgy főoltár
tárgy szárnyas oltár
tárgy utolsó vacsora
tárgy Lőcsei Pál
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Révhelyi Elemér
kiadó Kuny Domokos Múzeum
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Tata
térbeli vonatkozás Lőcse
térbeli vonatkozás Levoca
térbeli vonatkozás Szepesség
térbeli vonatkozás Felvidék
térbeli vonatkozás Szlovákia
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Tata
időbeli vonatkozás 1930-1940.
Jellemzők
hordozó papír
kép színe fekete-fehér
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Kuny Domokos Múzeum
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
leltári szám/regisztrációs szám 2013_0535