Játék kávédaráló

kép
minősített tartalom

Az 1943-ban készült babakonyha egyik eleme. Karácsonyi ajándék. Minden megtalálható benne, ami egy jól berendezett konyhában kell hogy legyen. A konyhaszekrényben elhelyezett üveg és porcelán edények vásárolt áruk. A fém edények, eszközök sárgarézből zománcfestéssel készültek. Ugyancsak sárgarézből készült a tűzhely, (sparhelt), amely a tervek szerint később spirituszkockával fűthető lett volna. Ez már nem valósult meg a háború miatt. Említést érdemel a működő betétes ajtó réz kilinccsel, valamint a falikút pici csappal. Művészi értékűek a konyhaszekrényen elhelyezett sárgaréz eszközök: mérleg súlyokkal, kávédaráló, forgatható karral és kihúzható fiókkal, szenes vasaló, amely kinyitható és kallantyúval visszacsukható, mozsár törővel és habverő üst. A konyha mellett eredetileg mosókonyha volt berendezve. Teknő: súrolókefével (elkallódott) és bordás mosólemezzel (wassbord), dézsa, mángorló, vasalódeszka, üstház üsttel (jelenleg Svájcban van.) Késöbb 1966 körül ez a modernizálás során fürdőszoba lett. Ekkor került bele a szintén Keonch Ferenc által készített fürdőhenger (vörösrézből), mosdókagyló dugós lefolyóval (papírmasé), a porcelán WC-kagyló, a zománcozott lábas kád, a fel-le húzható ruhaszárító (fregoli). Oldalt látható polc a kamra. Ezen gipsz ételek voltak, amik a sok játék során eltörtek, helyettük folyamatosan vásároltak hozzá mindig más-más "ételt, befőttet", kosarakat. Az igazi élményt nyújtó alap, a konyha mindig megújult az elmúlt több mint 70 év során.

Kocka alakú, alsó részén kihúzható fiókkal, melynek fogantyúja félgömb formájú. Tetején forrasztással rögzített tölcsér, annak közepébe csatlakozik a mozgatható tekerőkar. A kar a tengellyel derékszöget zár be, fogója félgömb alakú. A babakonyhában a konyhaszekrény nyitott polcán, a húsklopfoló és a vágódeszka mellett található.

The coffee grinder is an element of the toy kitchen made in 1943 by Ferenc Keonch. It was a Christmas present. It includes everything that a well-equipped kitchen needs. The glass- and chinaware in the cupboard were purchased. The metal tableware and the cooking-stove were made of enamelled brass. There were brass tools on the cupboard: scales, coffee-grinder, iron, mortar and whisk-kettle. Originally, there was a washing kitchen next to the kitchen with a trough, a tub, a washing board, a mangle, an ironing-board and a cauldron. Later around 1966, it became a bathroom by modernisation. It was completed with a basin, a toilet, a bath tub and a clothes-horse. There is a shelf for pantry, where plaster foods are kept. The kitchen that provided real entertainment was always renewed during the past 70 years.

The coffee grinder is cube-shaped and has a drawer in its lower part with a knob. There is a funnel on its top and a movable winding handle.

Cím(ek), nyelv
része Babakonyha 2012.44.1, 213742
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy gyermekjáték
célközönség általános
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Keonch Ferenc
Tér- és időbeli vonatkozás
térbeli vonatkozás Solymár
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Szentendre
időbeli vonatkozás 1943
Jellemzők
hordozó egyéb digitális tárolóeszköz
hordozó sárgaréz
méret M: 3, Sz: 1.7, H: 1.7
méret fiók: M.: 0,3; Sz.: 1; H. 0,9
kép színe színes
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Szabadtéri Néprajzi Múzeum
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás Szabadtéri Néprajzi Múzeum Műtárgy Gyűjtemény
leltári szám/regisztrációs szám 2012.44.1.31.