Hétfői lapszemle 1914-ből – Keszthelyi Hírlap 1914. június 7.

2021.06.07. 08:00

Mi minden volt hír sok-sok évtizeddel ezelőtt? Vajon változott-e ez idő alatt, hogy mit tekintenek a szerkesztők, valamint az olvasók hírértékűnek? Ezen a hétfőn is elmerülünk a Keszthelyi Hírlap híreiben.

Meglőtt vadorzó. A kálmáncsai uradalomban már több ízben vadorzók garázdálkodtak, dacára annak, hogy Hájek Antal főerdész erősen üldözi őket. Vasárnap estefelé egy dámvad bikát lőttek le a vadorzók, de a lövés után nem merték azonnal elvinni, hanem 8 óra tájban kocsin jöttek az elejtett vadért. A lesben álló Hájek főerdész felszólította a vadorzókat, de azok meghúzódva a bokrok közt, támadni akartak. Mire azután eldördült a főerdész fegyvere, s az egyik vadorzót az arcán megsörétezte. A vadorzók erre kocsira kaptak és a lelőtt dámvad hátrahagyásával elvágtattak. A csendőrség most erélyesen nyomoz utánuk.

Hamis papírpénzek. Az utóbbi időben ismét nagyobb számban hamis pénzek forgalomba hozatalával próbálkoznak. Ötven és tíz koronások kerültek a közönség közé. Szorgosabb szemléletre azonnal szembetűnik hamis, fotografikus úton másolt voltuk. A papír alaptónusa sötétebb, nemkülönben a bankón lévő figurák is sötétebbek.

kh_140607_ad

A kenesei hegycsuszamlás. A legújabb megállapítások szerint a Fűzfő és Kenese közötti vonatkisiklást nem partcsúszás okozta, amint eddig az összes lapok jelezték, hanem hegyomlás, amely meglehet, ismétlődik. A hegynek ugyanis csak egy része dőlt be és újabb hegycsuszamlástól tartanak. A máv. igazgatósága azzal a tervvel foglalkozik, hogy a Balaton partján közvetlenül újabb sínpárt helyeztet el mindaddig, amíg a beomlással fenyegető földtömegeket el nem távolítják. A kisiklott vonat része még mindig a Balaton homokjában fekszik, a mozdony és a két első kocsi kerekei az ég felé merednek. Lóczy Lajos egyetemi tanár ezen hegycsuszamlást a balatoni vasút építésének idejében előre megjósolta. Addig, ameddig a vonal rendbe jön, a forgalom a Déli-vasúton ls a Balatontavi gőzhajózási vonalon bonyolódik le, mert a máv. csak átszállással közlekedik.

Jégverés. Pénteken délután 4 óra tájban óriási felhők tornyosultak az északi láthatáron. Már azt hittük, hogy hegyibénk szakad a vészes felhő, de csakhamar egy erős nyugati széláram tovább terelte keletnek a fekete szörnyeteget. Úgy értesültünk, hogy a felhők Csopak és Alsóörs és vidéke fölött jég alakjában hullottak le és teljesen tönkre tették a viruló szőlőket és a gyümölcs alatt roskadozó fákat.

kh_140607_footer

Keszthelyi Hírlap - Harminchetedik évfolyam, 23. szám – 1914. június 7.

Fejér György Városi Könyvtár PDM