Hétfői lapszemle 1914-ből – Keszthelyi Hírlap 1914. május 31.

2021.05.31. 08:00

Mi minden volt hír sok-sok évtizeddel ezelőtt? Vajon változott-e ez idő alatt, hogy mit tekintenek a szerkesztők, valamint az olvasók hírértékűnek? Ezen a hétfőn is elmerülünk a Keszthelyi Hírlap híreiben.

Betörés. Bolgár Dezső, a szentimrei földmíves iskola igazgatójának balatonberényi villájában e héten betörők jártak és jelentékeny értékű ágyneműt vittek el. A betörőknek a balatonberényi csendőrőrs nyomában van.

Zarándok-különvonat Lourdesba. Gróf Mailáth, gróf Zichy, Fischer Colbrie és Balás Lajos megyéspüspökök védnöksége alatt egy nagyobb papi bizottság gondos rendezésében Pádua-Róma-Lourdes-Páris és Mária-Einsiedeln érintésével f. é. július hó 24-én indul Budapestről. Jelentkezni június hó 15-ig lehet Gaibl Sándor p. praelátus, apát-kanonok úrnál (Pozsony, Káptalan-utca 3.). Programmokat díjtalanul küld az érdeklődőknek.

kh_140531_ad

Megkerült 2000 korona. Takács Ferenc, nyugalmazott minisztériumi portásnak lakásából egy ládából, ahol kis megtakarított vagyonnkáját őrizte (2200 K) e hó 16-én eddig ismeretlen tettes elemelte. – Az esetet Takács feljelentette a rendőrségnél, és megmondta, hogy kire gyanakszik. A csendőrök az illetőt kihallgatták, de az tagadta, hogy ő a tettes. Bizonyítékok hiányában a csendőrség tehetetlen volt, - de az illetőt megfigyelés alatt tartotta és olyan morális pressziót gyakorolt a bűnösre, hogy az ellopott pénzből folyó hó 29-én éjjel Takács Ferenc lakásának kapujába bedobott 2000 koronát, melyet a szerencsés károsult 29-én virradóra, és kapuja alatt megtalált.

Száj és körömfájás. Zalavár község marhaállományában a száj és körömfájás kiütött.

kh_140531_footer

Keszthelyi Hírlap - Harminchetedik évfolyam, 22. szám – 1914. május 31.

Fejér György Városi Könyvtár PDM