Hétfői lapszemle 1914-ből – Keszthelyi Hírlap 1914. augusztus 16.

2021.08.16. 08:00

Mi minden volt hír sok-sok évtizeddel ezelőtt? Vajon változott-e ez idő alatt, hogy mit tekintenek a szerkesztők, valamint az olvasók hírértékűnek? Ezen a hétfőn is elmerülünk a Keszthelyi Hírlap híreiben.

A postapénz megkerült. A keszthelyi postalopás, mely 1913. február 1-én történt, még minden olvasónknak élénk emlékezetében van. A szenzációs lopást követő hosszú idő alatt ugyanis a legszigorúbb vizsgálat dacára sem deríthették ki, hova tűnt el a 14000 koronás postazsák az ajánlott levelekkel együtt. A háborús viszonyok azonban ezen izgalmas napokban véletlenül nyomra vezettek, egy helybeli postakocsis egy nagy tárcát „talált”, melyben 35 db. új százas bankjegy volt. A dolog azonban a vizsgálat kezdetén lévén, az illetékes hatóság kérésére csak annyit közlünk egyelőre, hogy a szerencsés „találó” … postakocsis és neje vizsgálati fogságban vannak, s hogy jövő számunkban az egész szenzációt minden részletében feltárjuk olvasóink előtt.

Magyarországi külföldiek védelme. A Magyarországon és Ausztriában élő külföldi honosokra vonatkozóan illetékes helyen azt határozták, hogy minden külföldi, legyen az barátságos vagy ellenséges érzelmű országnak alattvalója, a háború tartalma alatt nálunk teljesen olyan elbánásban részesül, mint a magyar és az osztrák állampolgárok. Ennek feltétele azonban, hogy a külföldiek törvényeinknek, rendeleteinknek alávessék magukat, hogy viselkedésükkel ne keltsenek gyanút, és hogy ne legyenek egy velünk harcban álló állam hadköteles alattvalói. A külföldi alattvalók teljes szabadságot élveznek, nem internálják őket, s mindössze csak annyiban esnek megszorítás alá, hogy csapataink működésének színhelyén nem tartózkodhatnak.

kh_140816_ad

Lendván is fogtak egy szerbet. Szerdán a városban elfogtak egy szerv üvegessegédet. Az illető nem tudta magát igazolni: azt mondja, hogy pálinkai s munkaszerzés céljából vándorol. Egyelőre a városház börtönében van bezárva.

A Keszthelyi vásár. Csütörtökön, aug. 23-án, rekkenő hőségben tartották meg a keszthelyi vásárt. Mondanunk sem kell tán, hogy a háborús időkben tartott vásárok alig érnek fel egy jó hetivásár forgalmával. – Még ilyen néptelen vásárt nem tartottak.

kh_140816_footer

Keszthelyi Hírlap - Harminchetedik évfolyam, 33. szám – 1914. augusztus 16.

Fejér György Városi Könyvtár PDM