Augusztusi hírlevél

MaNDADB Virtuális kiállítás ajánló

 

Virtuális kiállításaink

Augusztus

A digitalizált kulturális tartalmak keresése és böngészése mellett a MaNDA adatbázis tételeiből összeállított, hetente bővülő tematikus virtuális kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Célunk a kiállításokkal az, hogy az adatbázisba feltöltött kulturális tartalmakat olyan új kontextusba helyezve mutassuk be, ahogy azok térbeli, jogi vagy formai tulajdonságaik miatt sosem kerülnének egy kiállítótérbe. Rövid ajánlónkban az augusztusi bejegyzéseinket tekinthetik meg. Angol nyelvű kiállításainkat az alábbi linken érhetik el.

Kis budapesti szoborkörút

Kiállításainkban írtunk már budapesti épületekről, lebontottakról és helyükre épültekről, ezúttal a múlt emlékezetét őrző szobrokkal folytatjuk a sort. A magyar emlékműszobrászat legfontosabb alkotói mellett, a szobrok kalandos életéről is szó esik, meglepő, hogy bár a XIX. században virágzott a szobrászat ezen ága, kezdete nem egy szobor elkészültéhez fűződik, hanem egy röpirathoz.

Legyen vörös

A vörös a szivárvány első színe, alapszín, ami azt jelenti, hogy nem keverhető ki más színekből. Sárgával keverve narancssárgát, kékkel keverve lila színt kapunk, amiket másodlagos színeknek nevezünk. Grafikai programok használatakor a #FF0000 hexadecimális szám, vagy a 255, 0, 0 RGB érték megadásakor tökéletes vörös színt kapunk. De milyen másodlagos jelentéseket társítunk még ehhez a színhez?

Új kenyeret és tűzijátékot a népnek

Augusztus 20-án ünnepelték már Szent Istvánt, az új kenyeret, de az új alkotmányt is. Nem is csoda, hiszen az ünnepeknek is megvan a saját életük. Talán létrehozásukkor még világos, hogy kit, vagy milyen eseményt hivatottak ünnepelni, de az idők folyamán más jelentéstartalommal is bővülnek, vagy feledésbe merülnek. Képzeljük el, Szent László királyunk mennyire meglepődött volna, ha az ’50-es években az új alkotmányt ünneplők közé csöppent volna.

A kávéház jobb mint otthon

Eszpresszó, dupla presszó, hosszú kávé, cappuccino, ristretto, mocha, machiatto, melange, Cafe au Lait, ír-, török-, tejes-, jeges-, habos-, hosszú kávé. Cukorral, vagy anélkül. Koffeinnel, vagy anélkül. Reggel, délben, este. Otthon, utcán, gangon, teraszon, munka közben, pihenéshez, csészéből, vagy papírpohárból, folyosón az automatából, „körúton egy kávéházban”, bármely évszakban; kávé. Egy csésze tökéletes kávéhoz 7 gramm kávéőrleményre van szükség. De milyen szükség állt a kávéházba járás mögött a századforduló idején?
Facebook     Instagram     Youtube     Coub     Mandarchiv     Partnereink     Impresszum     Rólunk     Hogyan használd
2016 Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet
Észrevételeit az alábbi email címre küldheti:
helpdesk@mandarchiv.hu